Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Hasiči zachraňovali uviaznutých lyžiarov, museli zlaňovať zo sedačky
Zdielať na

VIDEO: Hasiči zachraňovali uviaznutých lyžiarov, museli zlaňovať zo sedačky

Archívna reportáž

BUKOVÁ HORA / Na lanovku v lyžiarskom stredisku Buková hora na Orlickoústecku v Českej republike spadol strom. Na lanovke popoludní podľa portálu iDnes.cz uviazlo 71 lyžiarov. Hasiči ich postupne evakuovali.

Štvorsedačková lanovka na Červenej vode podľa stránok areálu meria 1 688 metrov a ide o najrýchlejšiu a najdlhšiu lanovku v areáli. Obsluha sa ihneď snažila padnutý strom odrezať a v núdzovom režime dostať ľudí dole. To sa ale nepodarilo. 

"Bola začatá evakuácia všetkých ľudí z lanovky. Na mieste zasahovala okrem hasičov aj horská služba z Čenkovic, Jeseníkov Říček. Na pomoc boli povolaní aj dva vrtuľníky," uviedla pre iDnes.cz hovorkyňa hasičov Vendula Horáková. Vrtuľníky mohli zasahovať len v nezalesnenej časti svahu. 

Hasiči z lanovky počas niekoľkých hodín zachránili všetkých 71 osôb, ktoré na lanovke zostali. S evakuáciou začali o tretej popoludní a skončili o 16:17. "Urobili sme potom ešte jednu kontrolu celej lanovky, aby sme sa uistili, že na nej skutočne nikto nezostal," povedala Horáková. 

​Uviaznutých lyžiarov prevádzkovatelia areálu o aktuálnej situácii informovali pomocou rozhlasu. "Po celú dobu zásahu sme nemali nahlásené žiadne zranenia," cituje iDnes.cz hovorcu záchranky Aleša Malého. 

Hasiči sa podľa iDnes.cz rozdelili do niekoľkých skupín a postupne zlaňovali s jednotlivými osobami. "Pri zásahu na lanovke v mrazivom prostredí ide o minúty. Najväčší problém je čas. Ľudia, ktorí na lanovke sedia, sú oblečení na lyžovanie, nie na sedenie. Ľudia budú postupne premrznutí. Záchrana teda nemohla končiť tým, že lyžiarov spustíme z lanovky na zem," uviedla Vendula Horáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy