Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Incident v nákupnom centre. Pracovník SBS firmy verzus zákazník
Zdielať na

Incident v nákupnom centre. Pracovník SBS firmy verzus zákazník

BRATISLAVA / Byť či nebyť SBSkárom? Máte nebezpečné povolanie, ľudia striehnu na každé vaše pochybenie, ale nie ste verejný činiteľ. Kontroverzný prípad sa stal v nákupnom centre. Podľa svedkov konal SBSkár protiprávne. Polícia však tvrdí niečo iné.

"Prijali sme oznámenie o zadržaní páchateľa drobnej krádeže pracovníkom SBS v obchodnom centre na Pribinovej ulici v Bratislave. Oznámenie hliadka PZ preverila a jeho hodnovernosť potvrdila," informuje hovorkyňa bratislavskej polície Veronika Slamková.

"5. januára okolo 19:00 hodiny SBSkár kopol muža v modrej bunde - mal rozbité ústa. Vulgárne sa mu vyhrážal fyzickou likvidáciou," hovorí svedok udalosti. Polícia prípad, ktorý sa stal v nákupnom centre zaznamenala, avšak zásah SBSkára vyhodnotila ako adekvátny.

"Vykonaným preverením na mieste nebolo zistené žiadne ďalšie protiprávne konanie. Za spáchaný priestupok voči majetku bola páchateľovi uložená pokuta vo výške 30 eur," dodáva Slamková. "Bohužiaľ, v tomto prípade je veľmi problematické povedať, čo sa v danej situácii stalo, pretože to video nie je úplné. Ťažko predpokladať, čo sa dialo predtým alebo čo predchádzalo samotnému zákroku pracovníka SBS služby," hovorí tréner sebaobrany Dušan Grgač.

Pracovník bezpečnostnej služby môže zo zákona použiť hmaty a chvaty sebaobrany, ak je on sám napadnutý, príp. objekt alebo miesto, ktoré chráni. V opačnom prípade môže niekedy ohroziť aj svoj vlastný život. Pripomeňme si prípad, ktorý sa stal pred vyše rokom. Práve SBSkár bol ten, ktorého bodol nožom návštevník nákupného centra. Dôvodom bolo maslo, za ktoré zlodej nezaplatil.


"Často ľudia sa nechajú zviesť takýmito možno krátkymi videami, kde nie je možné jednoznačne určiť, kto je vinník alebo kto je ten reálny agresor. Tak ako bývajú SBSkári, ktorí prekročia svoje právomoci, častokrát to býva opačne, že ľudia, ktorí vytvoria nejaký problém, sa potom sťažujú a sa domáhajú náprav, alebo zákona, kdež to oni sami spôsobili príčinu, prečo ten SBSkár zasiahol," vysvetlil Grgač.

Problém je aj v tom, že SBSkári nemajú status verejného činiteľa, aj napriek tomu musia rôznorodé stresové situácie riešiť. "Čo sa týka pracovníka bezpečnostnej služby, tie jeho vyjadrenia, gestikulácia atď., verbálne prejavy, minimálne by som povedal, že to bolo trochu neprofesionálne, pretože ten človek nekládol nejaký odpor," uzavrel tréner sebaobrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy