Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensko prišiel, aby sa údajne vyhol trestu smrti. V Košiciach ho ale postavili pred súd
Zdielať na

Na Slovensko prišiel, aby sa údajne vyhol trestu smrti. V Košiciach ho ale postavili pred súd

KOŠICE / Na košickom letisku pred dvomi dňami pristálo lietadlo z Turecka. Na palube sedel muž, ktorý sa preukázal falošnými dokladmi. Zasiahla polícia a skončil v cele. Muž má byť členom kurdskej povstaleckej armády. V rodnej krajine mu vraj hrozí smrť. Údajne do Európy ušla už celá jeho rodina.

Muž priletel na košické letisko v utorok ráno. Pri pasovej kontrole sa preukázal falošnými dokladmi. Najskôr tvrdil, že je Afgánec, napokon sa ale ukázalo , že ide o kurdského povstalca, ktorého návrat do Iránu môže byť veľmi nebezpečný. Ak by ho slovenské úrady poslali späť, údajne by ho čakal trest smrti. Bahram ale u nás požiadal o azyl. "V noci z utorka na stredu tento muž požiadal o azyl, takže začalo štandardné konanie a do konečného rozhodnutia Migračného úradu Ministerstva vnútra o jeho žiadosti o azyl, zostane na území Slovenska," vyjadrila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

"Nakoľko ide o žiadateľa o azyl nie je možné k osobe poskytovať informácie, všetky postupy azylovej procedúry budú však riešené v súlade so zákonom č. 480/2002 Z. z. o azyle a ministerstvo v konaní rozhodne do 6 mesiacov od začatia konania," poznamenal Peter Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra. 

Zároveň však muža stíhali v superrýchlom konaní na súde, a to pre falšovanie dokladov. Na košický Okresný súd ho priviedli z policajnej cely. "Obžalovaný po prílete z Turecka na letisko v Košiciach predložil pri pasovej kontrole falošný pas vystavený na občana Slovinska," povedal hovorca Krajskej prokuratúry Košice Milan Filičko. Sudkyňa rozhodovala takmer 40 minút. Bahrama napokon vyviedli zo súdu policajti.

"Sudkyňa pre prípravné konanie okresného súdu Košice II. rozhodla o Bahramovi S. tak, že ho uznala vinným z prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky," informovala hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová. 

Vymerala mu trest na 10 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky. Muž bol s trestom spokojný, a tak je právoplatný. Policajti ho previezli do záchytného tábora v Humennom, kde si počká na rozhodnutie o azyle. 

Pozrite si reportáž ako to vyzeralo počas roka 2018 na Slovensko-Ukrajinskej hranici s migrantmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy