Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchrana v poslednej chvíli. Psov našli bez jedla a pitia v zúboženom stave
Zdielať na

Záchrana v poslednej chvíli. Psov našli bez jedla a pitia v zúboženom stave

NOVÁ BAŇA / Záchrana doslova v poslednej chvíli. Piatich psíkov v zúboženom stave našli ochranári v rodinnom dome v Novej Bani. Ten šiesty to, žiaľ, neprežil. Bez jedla a vody museli byť niekoľko týždňov. Ľuďom zo združenia za práva zvierat aj miestnym veterinárom v rodinnom dome asistovali aj policajti. Tí začali trestné stíhanie. Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Bez jedla aj vody, tieto zúbožené psíky držali zatvorené v dome v Novej Bani bez akejkoľvek starostlivosti a opatery. Vydané boli napospas osudu, našťastie sa o nich dozvedeli ochranári.

"My sme mali nahlásené, že tu má byť 6 psov niekoľko dní bez jedla a vody," uviedla Diana Truchlíková zo Združenia za práva zvierat. Bol to otrasný pohľad aj pre skúsených ochranárov. Psy ledva vládali stáť na vychudnutých nohách. "Jeden už bol uhynutý a ostatné boli v hroznom stave, doslova kosť a koža," pokračuje Truchlíková.

"Bol nahlásený extrémny prípad týrania. Ešte som taký prípad za svojej praxe nevidela," povedala regionálna veterinára a potravinová správa Žiar nad Hronom Terézia Palerová. Ochranárom v Novej Bani asistovali aj policajti. Majiteľ zvierat im tvrdil, že psy zostali v dome sami kým bol v nemocnici. No podľa ochranárov tam museli byť bez jedla držané dlhodobo.

"Polícia v Novej Bani začala trestné stíhanie pre prečin zanedbania starostlivosti o zvieratá. Ten, kto tieto psy vlastnil, zanedbal starostlivosť o zvieratá nedostatočným podávaním stravy a následky jeho konania sú predmetom ďalšieho skúmania," vysvetlila hovorkyňa banskobystrickej polície Mária Faltániová. Majiteľ všetkých psov dobrovoľne vydal ochranárom. Tí ich ešte v noci odviezli do Nitry.

V Nitre sa ich ujali veterinári na klinike. Podľa nich prišla záchrana doslova v poslednej možnej chvíli. Stav štyroch z nich je natoľko vážny, že musia zostať v opatere veterinárov.

"Ako povedal veterinár, boli by za pár dní mŕtve všetky. Štyria zostávajú na klinike a potom budeme hľadať nové domovy," dodala Truchlíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy