Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V prípade vraždy bieleho koňa spred 20 rokov už padol konečný verdikt
Zdielať na

V prípade vraždy bieleho koňa spred 20 rokov už padol konečný verdikt

ŽILINA / Františka Salingera, na Vianoce 2016 prepustili z väzby. Na slobode bol až do mája tohto roku, kedy ho v Martine zadržali kukláči. Na krku mal nové obvinenie z úverového podvodu v štádiu pokusu. Na slobode sa pohyboval s monitorovacím náramkom. V prípade vraždy bieleho koňa spred 20 rokov už padol konečný verdikt.

Ešte v roku 2017 senát okresného súdu Františka Salingera po prvýkrát odsúdil za vraždu, ktorej sa mal dopustiť spolu s mladším bratom pred dvadsiatimi rokmi. Za vraždu Milana Lichého, ktorý bol bielym koňom a pochádzal z Moštenice, vymerala sudkyňa OS Františkovi Salingerovi 15-ročný súhrnný trest, keďže si už ale Salinger 13 odsedel, zostávali mu už len dva. Jeho brat mal ísť do väzenia na 12 rokov. Voči rozsudku sa obaja odvolali. Nebol tak právoplatný.

"Podľa obžaloby mal byť Milan Lichý zavraždený troma údermi tupou časťou sekery do hlavy," opísal prokurátor Matúš Harkabus. František Salinger sa na Vianoce v roku 2016 dostal na slobodu. Na nohe mal ale stále monitorovací náramok práve pre obžaloby, ktoré sa voči nemu viedli na súde. Tento rok v máji Františka v Martine zadržali kukláči a po obvinení a rozhodnutí sudcu opäť putoval do vyšetrovacej väzby. "Obvinenému sa kladie za vinu úverový podvod a falšovanie listiny," dodáva Harkabus.

 Odvolaniami bratov a prokurátora sa zaoberal KS v Žiline, sudca sa z rozhodnutím prvostupňového súdu stotožnil. "Obaja boli uznaní za vinných z vraždy v spolupáchateľstve," povedala hovorkyňa KS Žilina Lenka Belavá. Františkovi odklepol 15-ročný súhrnný trest, z vyšetrovacej väzby teda šiel rovno do výkonu trestu. "Bol mu uložený aj peňažný trest 663 eur, v prípade, že by tento bol zmarený, bol uložený náhradný trest vo výmere 2 mesiace," dodáva Belavá. Za mreže putoval už aj Františkov mladší brat. "Pavlovi S. bol uložený súhrnný trest 12 rokov," uviedla Belavá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy