Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marianovi Kočnerovi sprísnili podmienky väzby. Zo samotky sa dostane len na hodinu denne
Zdielať na

Marianovi Kočnerovi sprísnili podmienky väzby. Zo samotky sa dostane len na hodinu denne

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Vo štvrtok o 9:30 začalo pojednávanie s Marianom Kočnerom. Súd svoje rozhodnutie oznámil až o štvrtej popoludní. Väzbu pre Kočnera sprísnil a zmenil ju na kolúznu. Sudca tak vyhovel žiadosti prokurátora a sprísnil podmienky väzby pre Mariana Kočnera. Obhajcovia ale voči rozhodnutiu podali sťažnosť a prípad tak poputuje pred Najvyšší súd. Kočnerov obhajca pre médiá prvýkrát spomenul, že v rámci pojednávania bola použitá výpoveď Tomáša Sz., jedného z obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka. Obhajoba dosiahla, že túto výpoveď vo štvrtok riešenom prípade nie je možné použiť. 

Sudca banskobystrického súdu prerušil pojednávanie s Kočnerom okolo obeda. Okolo štvrtej popoludní sudca rozhodol o tom, že podmienky väzby pre Kočnera sprísnia a predĺžia ju do 28. apríla. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica akceptoval návrh prokurátora a rozšíril dôvod väzby obvineného Mariana Kočnera aj o kolúzny dôvod väzby, zároveň predĺžil lehotu trvania väzby obvineného do 28. apríla 2019. Proti uzneseniu podal obvinený sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Kočner prišiel na súd v sprievode ozbrojených kukláčov.

"Kolúznu väzbu založil na základe listín, ktoré predložil utajený svedok. To tiež považujeme za neprípustný a nepoužiteľný dôkaz, preto sme sa obrátili na Najvyšší súd. Podľa nášho názoru sa jedná o zjavne nepoužiteľný dôkaz a do výpovede utajeného svedka sa k tomuto vyjadrovať nebudeme," reagoval obhajca Mariana Kočnera Michal Mandzák s tým, že žiadajú, aby utajený svedok povedal ako sa k listinám dostal, cez koho a akým spôsobom mal komunikovať. 

Marián Kočner po rozhodnutí súdu strávi vianočné sviatky za mrežami. Sprísnenie väzby bude znamenať jeho umiestnenie na samotku, z uzavretej cely sa dostane len na hodinu denne, rovnako bude mať výrazne obmedzené návštevy. "Sú tam obmedzenia, zvyčajne telefóny a hlavne písomný styk len prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní, respektíve s ich súhlasom," povedala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Renáta Ontkovičová. 

Prokurátor navrhoval najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu. ​Tá sa týka možnosti ovplyvňovania svedkov. Toto najsilnejšie obmedzenie na slobode súvisí s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.​ 

Dôvodom na vzatie Kočnera do väzby bolo obvinenie z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla Ruska a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal Kočner opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla Ruska na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Rusko a Kočner.

V stredu dostali viaceré média, vrátane TV JOJ, anonym. Ten poukazoval na to, že Kočner z basy posielal tzv. motáky, ktorými mal ovplyvňovať vplyvných ľudí, aby mu vybavili prepustenie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy