Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Samozvaný kráľ Zemplína, Mikuláš Vareha, ktorý zbohatol na fiktívnych predajoch lykožrúta, ostáva za mrežami
Zdielať na

Samozvaný kráľ Zemplína, Mikuláš Vareha, ktorý zbohatol na fiktívnych predajoch lykožrúta, ostáva za mrežami

PEZINOK / Samozvaný kráľ Zemplína, Mikuláš Vareha, ktorý zbohatol na fiktívnych predajoch lykožrúta, ostáva za mrežami. Špecializovaný trestný súd v Pezinku mu neschválil obnovu procesu. Dvanásťročný trest si odpykáva za daňové podvody vo výške takmer 60 miliónov eur.

Mikuláš Vareha sa tento rok pokúšal o obnovu procesu už po druhý raz. Naposledy o ňu žiadal v máji. A kým na jar argumentoval najmä svojím zlým zdravotným stavom, dnes jeho advokát argumentoval tým, že súd nad ním vyriekol verdikt na základe neukončených daňových kontrol a kontrol, ktoré robili daniari, ktorí tam miestne neprislúchali.

"Všetky daňové kontroly, ktoré boli vykonané sú nezákonné," hovorí Varehov obhajca Marián Jusko. "Predložil len torzo listín, ktoré mohli mať, ale nemajú absolútny vplyv na zmenu pôvodného rozsudku," informuje zase prokurátor Ján Šanta. Súd obnovu konania zamietol. Mikuláš Vareha podľa senátu nepredložil žiadne nové ani zásadné dôkazy, ktoré by zmenili skutkový stav. Samotný Vareha na verejné zasadnutie neprišiel, podľa advokáta z osobných dôvodov. Pýtali sme sa aj na jeho novovzniknutú politickú stranu, advokát to však nechcel bližšie komentovať. Vareha pritom seba rád označoval za politickú obeť. Faktom je, že už na budúci rok si môže požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Ak by mu súd vyhovel, mohol by sa začať politicky angažovať aj mimo väzenských múrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy