Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vareha tvrdí, že finančný trest bol privysoký. Žiada o obnovu súdneho konania.
Zdielať na
Krimi

Vareha tvrdí, že finančný trest bol privysoký. Žiada o obnovu súdneho konania.

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Odsúdený podnikateľ Mikuláš Vareha opätovne žiada o obnovu súdneho konania voči jeho osobe. Špecializovaný trestný súd v Pezinku verejné zasadnutie v tejto veci vytýčil na pondelok.

Súd už v máji tohto roku jednu žiadosť odsúdeného o povolenie obnovy konania zamietol. Ako v rozhodnutí zdôvodnil predseda senátu, odsúdený nepredložil súdu žiadne nové zásadné dôkazy a skutočnosti. Odsúdený podnikateľ v žiadosti o nové konanie argumentoval, že súd v pôvodnom konaní nezohľadnil jeho zdravotný stav, ktorý sa mu výrazne zhoršil po vzatí do väzby a následnom vzatí do výkonu trestu. Taktiež tvrdil, že súd v pôvodnom konaní nesprávne zhodnotil jeho majetkové pomery a uložil mu príliš vysoký finančný trest. Predseda senátu však skonštatoval, že niektoré informácie, ktoré súdu poskytol odsúdený o svojom zdravotnom stave, boli vyslovene nepravdivé. Pokiaľ ide o jeho majetok, súd podľa verdiktu postupoval správne.

​Najvyšší súd SR vo februári 2014 na verejnom zasadnutí potvrdil podnikateľovi Mikulášovi Varehovi trest odňatia slobody na 11 rokov, ktorý mu uložil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Najvyšší súd Varehovi potvrdil aj peňažný trest 100-tisíc eur. "Pán Zemplína" bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011 najmä v okrese Trebišov. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné. Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. Podľa výsledkov vyšetrovania sa Vareha dopustil 24 čiastkových skutkov krátenia alebo neodvedenia dane, v dôsledku čoho štátu spôsobil škodu za viac ako 57 miliónov eur. Keďže Vareha v stanovenej lehote nezaplatil peňažný trest, ŠTS v roku 2015 rozhodol o premene trestu, takže odsúdenému pribudlo ďalších 12 mesiacov vo väzení. Vareha sa už koncom roku 2017 pokúšal o prerušenie výkonu trestu zo zdravotných dôvodov. Okresný a následne aj Krajský súd v Prešove však jeho žiadosť zamietli.

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, "ak vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy