Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípady trávenia dravcov neutíchajú. Polícia svoje rady rozšírila o jedinečnú posilu
Zdielať na
Krimi

Prípady trávenia dravcov neutíchajú. Polícia svoje rady rozšírila o jedinečnú posilu

BRATISLAVA / Do roku 2017 policajti na Slovensku zaznamenali 25 prípadov trávenia dravcov alebo iných zvierat. Len v tomto roku ich evidujú až 18. Preto policajné rady rozšírili o ďalšieho jedinečného príslušníka. Policajti majú k dispozícii zatiaľ jedného špeciálne vycvičeného psa.

Zabíjanie zvierat otrávenými návnadami je jedna z najzávažnejších foriem environmentálnej trestnej činnosti. Práve za uplynulých 11 mesiacov sa v 18 prípadoch stali obeťami nielen dravce, vzácne a chránené vtáctvo, ale aj domáci miláčikovia. "Spoločenská hodnota je skoro 140 tisíc eur,"  uviedol Jozef Chavko z ochrany dravcov na Slovensku. 

"Vo všetkých prípadoch bol použitý karbofurán čo je vysoko riziková chemická látka. Tento týždeň bolo začaté aj trestné stíhanie, kedy máme prvýkrát už aj spoločenské zvieratá, kedy bola látka použitá proti psom a mačkám v Bratislave a v Pezinku," poznamenal Mário Kern, riaditeľ odboru enviromentálnej kriminality. 

Karbofurán je na území Európskej únie už 10 rokov zakázaný a to pre svoje mimoriadne nebezpečné účinky. Usmrtiť by dokázal aj človeka, pri minimálnom množstve. Účinky sú veľmi podobné účinkom bojových chemických látok.

Policajti majú k dispozícii zatiaľ jedného špeciálne vycvičeného psíka. Na jar by mal pribudnúť druhý. Rita Ora, 2-ročná sučka stredného bradáča prešla trojmesačným špeciálnym výcvikom zameraným na vyhľadávanie vysoko rizikových chemických látok, ktoré sú používané na výrobu otrávených návnad.  

Oboch policajných psov budú nasadzovať najmä do lokalít, v ktorých hrozí vykladanie otrávených návnad, alebo pri konkrétnych prípadoch vtáčej kriminality.

Pozrite si reportáž o podozrivých tabletkách, ktoré sa vyskytli v centre bratislavskej časti Ružinov:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy