Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prípade Hurbanovského masakru. Trojnásobná vražda mala rasové pozadie
Zdielať na

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prípade Hurbanovského masakru. Trojnásobná vražda mala rasové pozadie

Zdroj: Eric/ilustračné

HURBANOVO / ŠTRASBURG / Európsky súd pre ľudské práva rozhodol vo veci porušenia zákazu diskriminácie pozostalých obetí trojnásobnej vraždy v Hurbanove spred 6 rokov, známej ako Hurbanovský masaker. Ako prvý o tom informoval Denník N. Rozsudok nadobudne právoplatnosť až po troch mesiacoch, Slovenská republika ho môže spochybniť. Hovorí sa v ňom aj o odškodnení obetí, ktoré prežili.

Milan Juhász, hurbanovský mestský policajt, v júni 2012 zastrelil vo dvore 3 členov rómskej rodiny nelegálne držanou zbraňou. V konaniach, prípravným počnúc, až po Európsky súd pre ľudské práva, zastupoval pozostalých Dr. Stanislav Jakubčík. V tom čase ho oslovil, dnes už nebohý predseda rómskeho parlamentu, Ladislav Fízik. "Všetky tieto inštitúcie neboli ochotné počúvať naše argumenty, až potom následne na Európskom súde pre ľudské práva sa obrátilo ERRS z Budapešti a tí zastupovali v tomto konaní poškodených Lakatošovcov," tvrdí Stanislav Jakubčík, splnomocnenec poškodených.

Európske centrum pre práva Rómov dosiahlo rozsudok. Na stránke Centra sa uvádza, že Milan Juhász jasne uviedol, že jeho skutok bol ovplyvnený jeho vzťahom a skúsenosťami s Rómami. Príslušné vyšetrovacie orgány tak mali mať dostatočné indície, že k útoku došlo z rasového motívu. "Tento prípad bol systémovým zlyhaním slovenských orgánov vyšetrovania," hovorí Dorde Jovanović z Európskeho centra pre práva Rómov.

Dom na dvore, v ktorom sa pred 6 rokmi udiala 3-násobná vražda už majitelia predali. "Ale my s tým nemáme nič, my sme celkom iná rodina, oni bývajú inde." "Asi išiel preč, do Dunajskej, neviem presne," tvrdia súčasní majitelia. "Konkrétne osoby v rámci svojej kompetencie porušili zákaz diskriminácie, práva na spravodlivý súdny proces, na úkor poškodených. To už žiadne rozhodnutie nenapraví," hovorí Jakubčík.

Na stránke Centra sa uvádza, že súd v rozsudku Lakatošová-Lakatoš vs. Slovenská republika konštatoval, že v prípade Hurbanovského masakra orgány činné v trestnom konaní neskúmali rasový motív. "Dve obete útoku, ktoré prežili a ktorých na súde zastupoval ERRC, budú odškodnené v celkovej sume 50 tisíc eur.," tvrdí advokát Michal Zálešák. Rozsudok sa stane konečným o tri mesiace, ak ho Slovensko nespochybní. Bývalý mestský policajt, ktorý si na jar budúceho roka odsedí tri štvrtiny vymeraného trestu, bude môcť v marci môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Masaker zažili aj v Šali. Dôvodom boli peniaze:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy