Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Basketbalistovi z USA súd znížil trest na minimum. Obvinenie zo znásilnenia sa nepotvrdilo
Zdielať na

Basketbalistovi z USA súd znížil trest na minimum. Obvinenie zo znásilnenia sa nepotvrdilo

TRENČÍN / Niekoľko mesiacov pozorne sledujeme prípad 23-ročného amerického basketbalistu, ktorý prišiel pomôcť prievidzskému prvoligovému tímu. O pár týždňov ale skončil za mrežami. Zaplietol sa so 16-ročným dievčaťom. V utorok sa o jeho osude rozhodovalo na krajskom súde v Trenčíne. Padol definitívny verdikt.

Americký basketbalista vkladal všetky svoje nádeje do senátu krajského súdu v Trenčíne. Veril, že ho spod obžaloby oslobodí. Mal byť posilou prievidzského basketbalového tímu. Do problémov so zákonom sa dostal potom, ako sa začal stretávať s mladým dievčaťom. Na krku mal spočiatku obžalobu zo znásilnenia, sexuálneho násilia a iných trestných činov. "Pokiaľ ide o obžalobu pre zločiny znásilnenia a sexuálneho násilia, v tejto časti bol obžalovaný okresným súdom spod obžaloby oslobodený, pretože žiadny iný dôkaz okrem tvrdenia poškodenej nepreukazuje, že by tieto zločiny spáchal a práve ďalšie okolnosti nasvedčujú skôr verzii obžalovaného, že sexuálny styk bol dobrovoľný," povedal hovorca krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

Okresný súd v Prievidzi mu znížil trest z pôvodných sedem rokov na štyri. Uznal ho za vinného zo zločinu vyhrážania. "Obžalovaný poškodenú žiadal, aby za ním prišla, inak zverejní video z ich sexuálneho styku. V byte jej potom vytrhol mobilný telefón, žiadal od nej heslo, vyhrážal sa jej a keď telefón odblokovala, vymazal časť ich spoločnej komunikácie," povedal Tarabus. 

Basketbalista od začiatku tvrdí, že dievča si všetko vymyslelo a on je nevinný. "Žiadam, aby senát rozhodnutie prvostupňového súdu zrušil a obžalovaného oslobodil," povedal obhajca obžalovaného Adam Šovčík. Senát mu ale nevyhovel a potvrdil štyri roky za mrežami. "Obžalovanému bol uložený trest odňatia slobody na samej spodnej hranici trestnej sadzby a odvolací súd takýto trest považuje za zákonný a správny," dodal Tarabus. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy