Polojasno
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
V Kočnerovom trezore našli nahrávky z bytu na Vazovovej, majú byť totožné so spisom Gorila
Zdielať na

V Kočnerovom trezore našli nahrávky z bytu na Vazovovej, majú byť totožné so spisom Gorila

BRATISLAVA / Vyšetrovatelia NAKA našli v trezore v jednom z domov Mariana Kočnera pri októbrových obhliadkach nahrávky, ktoré zodpovedajú spisu Gorila. Doteraz skontrolovaný obsah nahrávok má byť totožný so spisom Gorila. Informoval o tom Denník N.

Informáciu pre Denník N potvrdili viaceré zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. "Keď sme prípad začínali pred siedmimi rokmi vyšetrovať, hovorili sme si s kolegami, že raz sa to určite objaví. Ak by sa preukázala pravosť nahrávky, len by to potvrdilo moje vtedajšie slová o autenticite, ktoré vtedy tak veľmi pre mňa nepochopiteľne prekážali policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi," povedal pre Denník N bývalý šéf tímu Gorila Marek Gajdoš.

Prokuratúra to nechce bližšie komentovať. Hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla: "Vami spomínaný procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy.Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie vo veci úkladnej vraždy aj vo veci „Gorila“ sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie."

Kompletný spis Gorila sa objavil na internete v decembri 2011. Išlo o prepis odpočúvaných rozhovorov Slovenskou informačnou službou na Vazovovej ulici. Spis popisuje údajné podplácanie vysoko postavených úradníkov a politikov finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006, ktorá za to vraj získala vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov. V dokumente sa nachádzajú aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK a vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka.

V januári 2012 zriadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic špeciálny vyšetrovací tím. jeho bývalý šéf Marek Gajdoš uviedol, že autenticita zverejneného spisu sa vyšetrovaním potvrdzuje. Politici i Penta to ale spochybňujú, a to aj preto, že doteraz neexistoval spomínaný zvukový záznam. 

Investičná skupina Penta v januári 2012 tvrdila, že Slovenská republika neprišla ani o jediné euro pri 12 transakciách, o ktorých sa píše v spise Gorila. V nich mala podľa spisu skupina údajne finančné záujmy a presadzovala ich korupčnými metódami. Penta akékoľvek podozrenia odmieta. Podľa nej mali záujem na 6 z týchto 12 transakcií. Vo všetkých uspela predložením najlepšej ceny, resp. najvýhodnejších podmienok.

Gorila postavila Slovensko na nohy

Prvý verejný protest obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila zorganizovala skupina ľudí na sociálnej sieti. Prísľub dalo asi 7 tisíc ľudí, na námestí ich v januári 2012 bolo niečo cez dve tisícky.

Podľa rečníkov i organizátorov kauza Gorila je len špička ľadovca a je načase s korupciou skončiť. To isté si myslia aj protestujúci. Organizátori zdôrazňovali, že ide o apolitický protest a žiadnej strane si ho prisvojiť nedovolia. Aj napriek tomu sa však našli jednotlivci, ktorí si na zhromaždenie prišli povedať svoje, medzi nimi členovia Obyčajných ľudí aj SaS.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy