Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyšetrovateľ vraždy Ernesta Valka odovzdal spis prokurátorovi
Zdielať na
Krimi

Vyšetrovateľ vraždy Ernesta Valka odovzdal spis prokurátorovi

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal opätovný návrh na podanie obžaloby v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Polícia o prípade informovala na svojej facebookovej stránke.

Polícia pritom vyšetrovanie ukončila ešte v priebehu augusta tohto roka s tým, že obvinené boli v tomto prípade dve osoby, Jaroslav K. a Jozef R. Vyšetrovateľ opäť po vykonaní dokazovania postúpil spisový materiál dozorujúcemu prokurátorovi. "Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky NAKA podal opäť návrh na podanie obžaloby v prípade vraždy Ernesta Valka. Vykonal doplňujúce procesné úkony a spis odovzdal dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia.

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Televízia JOJ začiatkom novembra zistila, prečo spis vo veci vraždy Ernesta Valka vrátila Generálna prokuratúra späť na políciu. Dôvody sú na to dva. Jedným z nich sú procesné zmeny týkajúce sa oboch obvinených mužov, ale tiež doplnenie vyšetrovania. 

"V prípade vraždy Ernesta Valka dozorujúci prokurátor využil svoje oprávnenie podľa trestného poriadku vrátiť vec policajtovi na doplnenie vyšetrovania," uviedol hovorca prezídia Michal Slivka. To ale nie je všetko. Podľa obhajcu lupiča Jaroslava K., ktorý v kauze prehovoril výmennou za nižší trest, ide najmä o procesné zmeny u oboch obvinených mužov.

"Situácia je taká, že vyšetrovateľ rozhodol o vylúčení veci môjho klienta na samostatné konanie, v súvislosti s tým, že bude prebiehať dohodovacie konanie. Taká bola aj predbežná dohoda potom ako on sám iniciatívne odhalil tento trestný čin," hovorí advokát Jaroslava K. Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy