Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Starostom obce sa stal človek niekoľkokrát súdne trestaný. Je to minulosť, tvrdí
Zdielať na

Starostom obce sa stal človek niekoľkokrát súdne trestaný. Je to minulosť, tvrdí

ŽEHŇA / Po nedávnych komunálnych voľbách dostal Ústavný súd volebnú sťažnosť týkajúcu sa obce Žehňa. Na čelo dediny v prešovskom okrese sa dostal človek s kriminálnou minulosťou. Viacnásobne súdený a viacnásobne odsúdený kandidát hovorí, že všetky tresty už má zahladené.

"Ak som nemohol kandidovať, komisia ma mala jednoznačne vyradiť," tvrdí úspešný kandidát na starostu obce Žehňa (okres Prešov), Atila Geňa. 

Má ešte len 40 rokov, no v minulosti bol niekoľkokrát súdený a aj právoplatne odsúdený. Naposledy pred rokom. "Ja sa nemám prečo skrývať, minulosť je minulosť," tvrdí. 

Dva tábory

Aj v miestnej osade sú ľudia rozdelení na dva tábory, ale výsledky volieb hovoria jasne. "Ale bol v base, nemôže byť starosta," hovoria jedni. A niektorým kriminálna minulosť úspešného z kandidátov na starostu neprekáža. "No a čo, že bol odsúdený, ved to už prešlo. A ak spraví niečo dobré pre Rómov, mne je to jedno." 

"Prekážkou volebného práva je aj to, ak bol kandidát odsúdený za úmyselný trestný čin a tento trestný čin doposiaľ nebol zahladený," vysvetľuje odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Sprenevera, podvod aj zneužívanie 

Úspešný kandidát, ktorý by mal sadnúť na starostovskú stoličku hovorí o svojich skutkoch, medzi ktorými boli napríklad podvod, sprenevera, či dokonca sexuálne zneužívanie, že to bolo dávno a už je to minulosť. A že všetky skutky sú už zahladené. "Ja som si bol vedomý, že nemám žiaden trest, lebo to bolo dávno," je presvedčený Geňa. 

"Odsúdený podal Okresnému súdu Prešov žiadosť o zahladenie odsúdenia v dvoch prípadoch právoplatne skončených trestných vecí, ani v jednom súd jeho žiadosti nevyhovel," informuje hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji, Ivana Petrufová. 

Volebná žiadosť 

Pár dni dozadu stále úradujúci starosta prostredníctvom advokátskej kancelárie podal Ústavnému súdu volebnú sťažnosť. V nej poukazujú na právoplatné odsúdenia, i to, že zákon o voľbách je pre takého človeka prekážkou. Ten, ktorý by mal prevziať úrad, v ničom problém nevidí a pri opakovaných voľbách očakáva opätovné víťazstvo. "V podstate som čistý a keď pán starosta si myslí, že nie som čistý, tak rozhodne ústavný súd," dodal Geňa. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade, kedy odsúdili exstarostu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy