Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odsúdeným sa nepáčila výška trestov a odvolali sa. Krajský súd im tresty ešte zvýšil
Zdielať na

Odsúdeným sa nepáčila výška trestov a odvolali sa. Krajský súd im tresty ešte zvýšil

TRENČÍN / Chceli menej, no dostali viac. Traja lupiči, ktorí podľa sudcu takmer dva roky terorizovali okolie Trenčína v pondelok neuspeli so svojimi odvolaniami na Krajskom súde. Mužom, ktorí majú na svedomí ozbrojené lúpeže či vydieračský únos, sa zdali tresty uložené prvostupňovým súdom privysoké. Odvolací senát bol ale opačného názoru.

Štyridsaťdeväťročný Milan, 48-ročný Stanislav a 58-ročný Jaroslav sa dali na lúpežnícku dráhu na konci roka 2015. Za rok a pol svojho pôsobenia toho stihli naozaj dosť. Len v okolí Trenčína lúpežne prepadli predajňu potravín, poštárske vozidlo či čerpaciu stanicu. Narobili škody za vyše 200 000 eur. "Svojím násilným konaním ohrozili život a zdravie najmenej 16 osobám, vzhľadom na to, že boli ozbrojení po zuby, vrátane samopalu," povedal predseda senátu. 

Najzávažnejším skutkom trojice mužov zostáva vydieračský únos. Prevádzkovateľa herní z Trenčína vo vlastnom dome zviazali, zakryli mu hlavu a odvliekli do lesa. Jeho psa rozstrieľali samopalom. Pod hrozbou likvidácie rodiny od podnikateľa vymámili vyše 42 tisíc eur. 

Obžalovaným hrozili vyše 20-ročné tresty, no okresný súd aj vzhľadom k ich vyššiemu veku pristúpil k mimoriadnemu zníženiu. Milan a Stanislav dostali po 14 rokov, najstarší Jaroslav desať rokov. Muži sa napriek tomu odvolali a žiadali ešte miernejšie tresty. Prerátali sa a ich odvolania Krajský súd zmietol zo stola. "Po zuby ozbrojení terorizovali toto prostredie tým, že nebolo známe, kedy v tomto období znova udrú. Preukázali taký stupeň narušenia, že mimoriadne zníženie trestu nemôže byť dostatočné na zabezpečenie ich prevýchovy," uviedol predseda senátu. 

Krajský súd preto zrušil rozsudok prvostupňového súdu a obžalovaným uložil ešte vyššie tresty. "Obžalovaní sa odsudzujú k úhrnnému trestu odňatia slobody na 16 rokov, k úhrnnému trestu odňatia slobody na 15 rokov, k trestu odňatia slobody na 12 rokov," povedal predseda senátu. 

Rozsudok Krajského súdu je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Obhajoba ale zvažuje dovolanie na Najvyšší súd. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy