Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z obce zmizli pred voľbami peniaze z účtu. Podozrenie padá na jej zamestnankyňu
Zdielať na

Z obce zmizli pred voľbami peniaze z účtu. Podozrenie padá na jej zamestnankyňu

HRABSKÉ / V Hrabskom (okres Bardejov) na severovýchode Slovenska riešia dilemu. Starosta prišiel pred voľbami na čudné prevody z obecného účtu. Tieň podozrenia padá na obecnú zamestnankyňu. Tá dokonca v týchto voľbách sama kandidovala na starostovskú stoličku. Čudné prevody už rieši polícia.

Starosta si to všimol krátko pred voľbami. Mal nejaké podozrenie a tak si vzal výpis z účtu z internet bankingu a niečo tam nesedelo. Pri spätnej kontrole zistil, že pravidelne roky odchádzali z obecného účtu podivné platby na súkromný účet. "Zatiaľ je tu len podozrenie, že si niekto posielal možno neoprávnene obecné peniaze," informoval starosta Ján Kolcun. 

Podozrivá kolegyňa 

Tieň podozrenie padol na pracovníčku úradu. Starostovu pravú ruku, keďže na úrade pracujú len oni dvaja. Síce majú svoje kancelárie vedľa seba a keď sú dvere otvorené aj na seba vidia, no zdá sa, že nie všetko si hovorili. "Je to človek, ktorý bol zodpovedný za tie peniaze, ktorý s nimi robil," vysvetľuje Kolcun. 

Ľudia v dedine o ničom nevedia. Hoci sa podozrenie rozoberalo aj na obecnom zastupiteľstve, čo potvrdil aj starosta, poslanci si to asi nechali pre seba. Starosta na to prišiel ešte pred voľbami, ale ako hovorí, nechcel to vyťahovať na verejnosť, aby sa to nebralo ako predvolebná kampaň. Pracovníčka úradu totiž sama kandidovala na post starostu. 

Rozdiel niekoľko tisíc 

Prípadu sa venuje už aj polícia. "V súvislosti s podozrením zo zneužitia obecných peňazí v obci Hrabské začal bardejovský vyšetrovateľ trestné stíhanie," informoval policajný hovorca Daniel Džobanik. Podivné platby na súkromný účet boli rádovo v stovkách eur. Starosta ich všetky ešte nemá vyčíslené, ale konečná cifra nebude malá. Vyšplhať sa môže až na 10 tisíc eur. 

V Bžanoch (okres Stropkov) sa rozhodli predať za lacno obecné pozemky. Nebolo by na tom nič zlé, ak by medzi kupujúcimi nebola starostka s rodinou a niekoľko poslancov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy