Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Extarosta pre odsúdenie prišiel o stoličku. Pred súdom sa ocitne opäť
Zdielať na

Extarosta pre odsúdenie prišiel o stoličku. Pred súdom sa ocitne opäť

ZUBNÉ / Pred súdom sa opäť zodpovedá exstarosta obce Zubné v okrese Humenné. Jedno právoplatné odsúdenie ho už síce pripravilo o starostovskú stoličku, no prokurátor ho obžaloval z ďalších dvoch skutkov. Spis je taký rozsiahly, že sudca pojednávanie rozložil na tri dni. Bývalému starostovi hrozí až 12-ročné väzenie.

Muž ako starosta obce Zubné štyri roky na stoličke šéfa samosprávy nedokončil. Súd ho totiž uznal za vinného, a to pre problémy s pozemkami. Na machinácie prišiel 81-ročný Ján. Po tom, ako mu zomrela mama zistil, že pozemky, ktoré mal dediť, mu nepatria. "Na katastri mi hovoria, ale vy tu už nemáte nič, toto všetko je na Vladimírovi Pažúrovi. Ukázalo sa, že aj jedného bratranca, druhého bratranca," povedal poškodený Ján Pažúr. Súd starostu právoplatne uznal vinným. "Uložil trest odňatia slobody vo výmere jedného roku na skúšobnú dobu 20 mesiacov," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

"Odsúdenie za úmyselný trestný čin automaticky znamená zánik mandátu starostu," reagoval odborník na samosprávu Michal Kaliňák. O starostovskú stoličku síce prišiel, no problémy sa neskončili. Prokurátor ho obžaloval z ďalších dvoch skutkov. "Obžaloba bola voči obžalovanému v predmetnej trestnej veci podaná pre prečin neoprávneného podnikania a zločin skrátenia dane a poistného," dodala Petrufová. 

Dokopy má ísť podľa obžaloby o sumu vo výške takmer 150 000 eur. Exstarosta to nekomentoval. Pojednávanie sudca naplánoval hneď na tri dni. Vypočuť chcel viacerých svedkov, tiež znalkyňu z odvetvia účtovníctva a daňovníctva. Exstarosta oznámil, že spoluprácu s doterajším obhajcom ukončil a nového si nájsť nestihol.

Sudca pojednávanie odročil za február. Do 10 dní ale obžalovaný musí senátu oznámiť, kto ho bude pred súdom obhajovať. "Sudca Okresného súdu Humenné odročil nariadené hlavné pojednávanie z dôvodu zachovania práva obžalovaného na obhajobu aj vzhľadom k tomu, že v danom prípade ide o vec skutkovo a právne náročnú," povedala Petrufová. Pre škodu veľkého rozsahu mužovi hrozí až 12-ročné väzenie.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy