Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starostka predala chatárom sporné pozemky, kúpila aj ona. Prípad preveruje prokuratúra
Zdielať na

Starostka predala chatárom sporné pozemky, kúpila aj ona. Prípad preveruje prokuratúra

DOMAŠA / Výpredaj pozemkov na Domaši už preveruje Okresná prokuratúra vo Svidníku. Starostka okrem iného podpísala zmluvu o predaji sama so sebou, čo kritizovali aj chatári v rekreačnej oblasti. Niektorí na ňu majú ťažké srdce aj pre ďalšie majetkové prevody. Starostka im podľa nich predala prístupovú cestu.

"Keď sme kolaudovali a dali sme si urobiť porealizačné zameranie chaty, tak sme prišli na to, že pozemok máme v potoku. Povedali, že pri najbližšom usporiadaní obce to usporiadajú, dodnes sme zistili, že to neusporiadali," povedal chatár z Domaše Jozef Marcin. Sľuby skončili tak ako mandát bývalého starostu. Nová starostka, teraz po voľbách už na odchode, s poslancami predala aj pozemok, ktorý doteraz iní chatári využívali ako prístupovú cestu. "Bol to obecný pozemok, celé roky sme tu mali prístup a nikdy, ešte bývalý starosta hovoril, že sa tu nikdy žiadna chata stavať nebude," povedala chatárka Daniela Hnatková.

Na základe osobitého zreteľa chceli v obci riešiť čierne stavby, a tak sa k pozemku podľa chatárov dostal aj rybár zo Stropkova, a to za 10 eur za meter štvorcový. Chatári sa cítia ukrivdení, o pozemok sami mali v minulosti záujem. "Keď nám ona povedala, že bude predávať pozemky, tak sme sa pýtali či aj tú cestu. Ukázala nám mapu a ešte zdôraznila, že príjazdovú cestu každý chatár musí mať," povedal Hnatková. V tom starostka neklamala, na mape ostal priestor. V teréne to už také jednoduché podľa chatárov nie je.

Starostke, ktorá má dovolenku sa TV JOJ nedovolila, rovnako ako ju štáb nezastihol ani na domácej adrese.

Chatári ale očakávajú vysvetlenia a zdá sa, že nie sú jediní. Len nedávno sa prevalilo, že pozemky od obce nakúpila aj starostka s rodinou. "Obecný majetok nemôžu nadobúdať starostovia, poslanci, prednosta obecného úradu alebo iní zamestnanci obce, ani ich príbuzní," povedal právnik Jaroslav Pilát začiatkom novembra. "Kupovala som to ako obyvateľka s trvalým pobytom v obci Bžany. Či je to konflikt nech posúdi niekto iný," uviedla 5. novembra starostka obce Bžany Mária Kasičová.  

Prípadom sa tak už zaoberá prokuratúra. "Okresná prokuratúra vo Svidníku si vyžiadala od obce Bžany kompletnú spisovú dokumentáciu týkajúcu sa prevodu majetku obce na uvedené osoby. Po doručení vyžiadaných materiálov a oboznámení sa s nimi bude možné stanoviť ďalší postup v závislosti od zistených skutočností," povedal hovorca krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy