Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Popradský primátor je vinný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky
Zdielať na

Popradský primátor je vinný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky

POPRAD / Popradský primátor je vinný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, má zaplatiť 2 500 eur a za volant si nesadne 30 mesiacov - takýto rozsudok zaznel v pojednávacej miestnosti Okresného súdu v Poprade. Prvý muž mesta si ho ale osobne vypočuť neprišiel.

V polovici augusta 2017 primátor Popradu jazdil pod vplyvom alkoholu. Sedem dychových skúšok ukázalo hodnotu nad 1 promile. Jedna ukázala pol promile. Začal sa niekoľkomesačný príbeh, ktorý sa mohol skončiť v skrátenom konaní. Trestný rozkaz sudcu vo februári tohto roka, na základe ktorého mal zaplatiť primátor tisíc dvesto eur a 18 mesiacov si nesadnúť za volant, prvý muž mesta neprijal. 

"Samozrejme, svojho pochybenia som si vedomý, ale nevzdám sa svojej možnosti brániť a využiť všetky zákonné veci, ktoré mi zákon dovoľuje," povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. A tak sa začal súdny proces. Výsledky krvi mali ukázať, akú hladinu alkoholu mal primátor v čase skutku. Jeden súdny znalec sa ale prikláňal k hodnote nad jedno promile, druhý zo strany obhajoby, niečo málo pod jedno promile alkoholu, čiže by išlo iba o priestupok.

V utorok, po 15 mesiacoch spáchania skutku zaznel rozsudok. Sudca rozhodol, že popradský primátor je vinný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a udelil mu trest. "Peňažný trest vo výmere 2 500 eur a trest zákazu činnosti viezť motorové vozidlo na dobu 30 mesiacov," hovorí sudca.

Rozsudok zatiaľ právoplatný nie je, primátorov obhajca s ním nesúhlasí a hneď ako vyšiel zo súdnej siene povedal,  že sa odvolajú. "Oba znalecké posudky hovoria o 0,95 promile a vyššie," povedal Tibor Bašista, obhajca primátora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy