Skoro jasno
15°
Bratislava
Štyria autičkári z okresu Hlohovec skončili vo väzbe, Fabiu rozmontovali do hodiny
Zdielať na

Štyria autičkári z okresu Hlohovec skončili vo väzbe, Fabiu rozmontovali do hodiny

BRATISLAVA / Štyroch autičkárov z Hlohoveckého okresu sudca vzal do väzby. Obvinení sú z majetkovej trestnej činnosti súvisiacej s krádežami automobilov a obchodovania s náhradnými dielmi.

Andrej, Martin, Matúš a Patrik. To je štvorica mužov, ktorá podľa polície minimálne dva roky kšeftovala nelegálnym spôsobom s kradnutými autami a náhradnými dielmi. Pri raziách v Hlohoveckom okrese zadržali 10 mužov a 1 ženu. Podľa informácií z prostredia vyšetrovania minimálne jedna zo zadržaných osôb začala s políciou spolupracovať.

Autá mali kradnúť na viacerých miestach Slovenska, no prevažne v Bratislave. Podľa informácií televízie JOJ z prostredia vyšetrovania mali dvaja z obvinených slúžiť, ako šoféri. Ďalší dvaja priamo ako zlodeji, ktorí auto otvorili a pripravili na prevoz. Podľa Štefana Farkaša z HAKA, ktorý sa zaoberá kradnutými autami, je to bežný postup autičkárov.

"Následne si presadá do sprievodného vozidla a do vozidla ukradnutého a naštartovaného si sadá takzvaný pilot. Pilot má funkciu previezť toto vozidlo. Najvzácnejší je samozrejme ten zlodej a práve preto sa nevystavuje možnému zadržaniu v takomto kradnutom vozidle," vysvetľuje Farkaš. 

Polícia počas pondelkovej akcie zaistila až 29 vozidiel, rozpílené autá, náhradné diely, a nástroje na odcudzenie áut. Podľa informácií TV JOJ mali veľkú časť áut, ktoré v minulosti zmizli, rozoberať na svojich pozemkoch. Ďalej v rôznych garážach a dokonca aj v jednom autoservise. Niektoré zmiznuté autá mali predávať v celku. Škody Octavie, Fabie a Volskwageny golf mali na dohodnutých miestach posúvať ďalej za sumu 1 200 - 1 500 eur. Rozpíliť a rozmontovať auto na súčiastky tiež nemal byť veľký problém. Škodu Fabia v slabšej výbave údajne dokázali rozobrať do hodiny.

"Tak dokážu po rozobraní to vozidlo predať úplne v pohode za 4-5 tisíc na dieloch. Pretože my, ako zákazníci, nevieme, aké diely do tých vozidiel idú. Sme laici a nevieme porovnať, či tie diely naozaj sú všetky nové," dodáva Farkaš.

Všetci štyria obvinení muži sa po štvrtku nachádzajú vo väzbe a voči rozhodnutiu okresného súdu podali sťažnosť. "V konečnom dôsledku bude ešte rozhodovať krajský súd v Bratislave. Klienti popierajú trestnú činnosť v podstate z toho obvinenia zatiaľ ani nevyplýva, to čo prezentujete v médiach, že by tam malo ísť o nejakú skupinu," uviedol Juraj Gavalec, obhajca obvinených.

"Organizovaná skupina podľa trestného zákona je spolčenie najmenej 3 ľudí za účelom spáchania trestnej činnosti. Vyznačuje sa určitou deľbou práce medzi jednotlivými členmi tej skupiny. A tiež sa vyznačuje veľkou a značnou mierou plánovitosti, koordinovanosti, ktorá má vlastne prispievať k tomu aby čo najlepšie a najideálnejšie bol spáchaný trestný čin," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy