Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Maďarská turistka spadla z hrebeňa v Tatrách. Záchranná akcia trvala 12 hodín
Zdielať na

Maďarská turistka spadla z hrebeňa v Tatrách. Záchranná akcia trvala 12 hodín

VYSOKÉ TATRY / V popradskej nemocnici leží vážne ranená 52-ročná Maďarka. V nedeľu spadla z hrebeňa medzi Litvorovým štítom a Gerlachom. Jej záchrana trvala od poludnia do neskorých večerných hodín. Z ťažkého terénu ju dostali horskí záchranári. Vrtuľník s transportom pomôcť nemohol.

Záchranná akcia 52-ročnej maďarskej lezkyne začala v nedeľu okolo poludnia a trvala takmer 12 hodín. Leteckí záchranári svojim horským kolegom pomôcť pre silný vietor nemohli. Museli sa tak spoľahnúť na vlastné sily. 

​Vrtuľník postupne vyviezol šiestich horských profesionálov najbližšie ako to vietor umožnil. Odtiaľ museli kráčať asi hodinu a pol k zranenej. Tá spadla z hrebeňa, ktorý je známy ako Martinova cesta. 

Padala približne 60 metrov. Utrpela vážne zlomeniny a bola v bezvedomí. "Mala mnohopočetné zranenia poranenia a otvorené zlomeniny, zranenú hlavu. nebola pri vedomí. Takže bolo to veľmi komplikované," hovorí vedúci záchrany Marian Červienka. 

V podvečer ju záchranári pomocou lán vytiahli na hrebeň. Vrtuľník pre zlé počasie opäť nevedel pristáť. Začal sa teda náročný transport dole. Pacientku najprv spustili po skalnatej stene asi 300 metrov. "Dvaja záchranári sa pripli k nej na tie nosítka a na také laná, ktoré majú 200 metrov a teda sa dajú nadpájať," opisuje Červienka. Z dola im prišli na pomoc ďalší kolegovia z horskej služby. 

Neskoro večer zranenú 52-ročnú Maďarku odovzdali horskí záchranári kolegom zo sanitky. Lezkyňa je v nemocnici a podľa informácii TV JOJ ju čaká operácia. 

Čo sa presne stalo, jasné nie je. Horolezci ale majú svoju teóriu. "Tým, že to nie je ťažký terén, tak lezci nezvyknú používať lano a tí, ktorí ho majú, tak ho používajú na celú dĺžku. Tam ale treba používať krátke lano, pretože ak padne, tak to dlhé lano sa plazí po celej dĺžke hrebeňa, to lano sa vymotá a ma veľkú dráhu pádu," radí Červienka. 

Pozrite si súvisiacu reportáž zo záchrany: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy