Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodiči ignorujú pravidlá parkovania. Stáť na mieste pre ZŤP vás vyjde draho
Zdielať na

Vodiči ignorujú pravidlá parkovania. Stáť na mieste pre ZŤP vás vyjde draho

STUPAVA / Parkovanie na miestach, ktoré sú určené pre vozičkárov je pre niektorých motoristov tabu. V celej Stupave je pre takýchto ľudí vyhradených len osem miest. Napriek tomu, sú neraz obsadené ľuďmi, ktorí túto značku ignorujú. Iní zasa, majú postihnutých rodičov napríklad doma a tento preukaz zneužívajú. Tento risk ich môže vyjsť ale poriadne draho.

Mestskí policajti v Stupave riešia mesačne okolo 80 prípadov týkajúcich sa parkovania na miestách pre zdravotne ťažko postihnutých. Najčastejšie ide o vodičov, ktorí značenie ignorujú s tým, že im na to nikto nepríde. "Zastavia na tom vyhradenom parkovisku, idú si nakúpiť, majú to blízko tak to riešia takýmto spôsobom," vyjadril sa mestskí policajt Milan Mečoch. 

Ak policajti zistia, že tam stoja bez preukazu, auto sa už z miesta nepohne. Automaticky hliadka zakladá prostriedok na zabránenie odjazdu vozidla. Evidujú aj prípady, že síce kartičku majú umiestnenú v aute, ale ju zneužívajú. "Stávali sa aj také prípady, že to má na inú osobu a tá osoba nie je vo vozidle. Tak zneužíva to tým, že tú kartičku má vyloženú a si myslia, že to potom neskontrolujeme," pokračoval Mečoch. 

"Občania nehovoria pravdu hliadke, snažia sa vyhovoriť z daného priestupku," poznamenal náčelník mestskej polície Milan Válek. Ako sme sa dozvedeli hliadka príde k vozidlu aj opakovane, aby mohla preveriť, že vodič ich nepodvádza. "Čaká na dotyčného, ktorý má to oprávnenie alebo na zdravotne ťažko postihnutého," vysvetlil náčelník Válek. Klamať a parkovať na mieste pre invalidov sa určite nevypláca. "Výška blokovej pokuty je 150 eur,"  upozornil ďalej náčelník mestskej polície. 

Ak odmietnu zaplatiť pokutu namieste, vyjde ich to na oveľa viac. "Vec je odstúpená na dopravný inšpektorát v mieste spáchania skutku a správny organ môže udeliť pokutu až do 300 eur," dodal na záver Válek. 

S parkovaním je problém aj pred nemocnicami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy