Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zamestnanca skladu zabila konštrukcia
Zdielať na

Zamestnanca skladu zabila konštrukcia

TOPOĽČANY / Dvadsaťročný mladík prišiel o život v strojárskej firme v Topoľčanoch. Na zamestnanca sa zrútila oceľová konštrukcia, ktorú premiestňovali pomocou vysokozdvižného vozíka. Inšpektori práce zistili v tomto prípade viaceré pochybenia.

Úraz sa stal v skladových priestoroch firmy. Pomocou bočného vysokozdvižného vozíka prenášali 2660 kilogramovú oceľovú konštrukciu, ktorá vážila 2 660 kilogramov. Tá sa zrútila na 20 ročného zamestnanca, ktorý pomáhal pri jej prenášaní. "V priestoroch spoločnosti prišlo k pádu bremena a zavaleniu poškodeného," uviedol riaditeľ Inšpektorátu práce v Nitre Róbert Bulla. 

Jaroslava takmer trojtonová konštrukcia pritlačila o zem. Kolegovia, a o pár minút aj záchranári, sa mu snažili pomôcť. Vo vážnom stave zamestnanca previezli do nemocnice a tam ťažkým zraneniam podľahol. "Príčina tejto udalosti je predmetom vyšetrovania. Polícia v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia," uviedla hovorkyňa nitrianskej krajskej polície Renáta Čuháková.

Odhalili nedostatky

Vo firme sa k tomu, čo sa udialo, vyjadriť nechceli nakoľko je prípad v štádiu vyšetrovania. Pred vstupom do firmy je čierna zástava. Inšpektorát práce na mieste zistili niekoľko porušení. Okrem iného aj to, že oceľová konštrukcia, nebola dobre zabezpečená proti prevráteniu. "Tiež spôsob manipulácie s predmetnou časťou husenkovej dráhy vzhľadom na jej veľkosť a hmotnosť ohrozovali bezpečnosť pracovníkov," dodal Bulla. 

Okrem toho na vysokozdvižnom vozíku napríklad chýbali viditeľné ochranné prvky a označenia. "Neboli vyznačené komunikácie pre pohyb mobilných prostriedkov a komunikácie pre pohyb osôb," dodal riaditeľ nitrianskeho inšpektorátu práce. 

Prípad je stále v štádiu vyšetrovania v prípade zistenia nedostatkov hrozí firme, v ktorej sa úraz stal vysoká pokuta. "Za závažné porušenia pracovných podmienok inšpektoráty práce ukladajú sankcie až do výšky 200 tisíc eur," dodal Róbert Bulla. Podľa inšpektorov práve práca s mobilnými prostriedkami patrí v kraji k najčastejším príčinám pracovných úrazov, tak ako to bolo aj v tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy