Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zúfalý stav zničeného zámku. Kunerad patrí liečebným kúpeľom
Zdielať na

Zúfalý stav zničeného zámku. Kunerad patrí liečebným kúpeľom

RAJECKÁ DOLINA / Minulý víkend po ôsmich rokoch opäť horel zámok v Kunerade v Rajeckej doline. Národná kultúrna pamiatka je po treťom vážnom požiari v jeho histórii v zúfalom stave. Patrí slovenským liečebným kúpeľom. Majitelia sa po prvom požiari okrem poisťovne súdili aj s pamiatkovým úradom.

Spory medzi stranami majú smutný výsledok. A to zúbožený stav zámku, ktorý bol postavený pred viac ako 100 rokmi. "To nie je o tom, že niekto tu postavil nejaký zámok a že ten zámok tu teraz stojí a spadne a nám je to jedno, to že má majiteľa je jedna vec, to že má tuto napísanú históriu, je vec druhá," povedal aktivista za záchranu zámku Miroslav Bellan. 

Pamätnú knihu zachránili a je v rukách aktivistov. Desiatky rokov slúžil lovecký kaštieľ ako liečebný dom. Horel aj pred ôsmimi rokmi, a to počas rekonštrukcie strechy. Majitelia zámku sa potom dostali do sporu s pamiatkovým úradom.

"Niekoľkokrát vyzýval vlastníka na nápravu a zabezpečenie tohto objektu," uviedol riaditeľ krajského pamiatkového úradu Miloš Dudáš. "Pamiatkári sú veľká prekážka, oni navrhujú predražené podmienky," myslí si Zdenko Miškolci zo Slovenských liečebných kúpeľov v Rajeckých Tepliciach. 

Spor nakoniec skončil na súde, majitelia sa rozhodli zámok predať, štát ale o pamiatku nemal záujem. "Za koľko sa ho snažili odpredať, pokiaľ viem, oni ho dostali za korunu," hovorí Bellan. "Nám na to nikto neprispeje, my sa musíme správať ekonomicky," dodáva Miškolci. 

V októbri KPU zaslal vlastníkovi oznámenie o plánovanej inšpekcii. "Keď si majiteľ prevzal papier, tento objekt bol zničený požiarom," hovorí Dudáš. "My sme museli podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," pokračuje Miškolci. 

Kto zámok podpálil, zatiaľ nevedno. Pamiatkári však budú aj naďalej nútiť vlastníka, aby začal s obnovou zničenej národnej kultúrnej pamiatky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy