Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku vraj pôsobia desiatky pohrebných ústavov, ktoré získali licenciu nezákonným spôsobom
Zdielať na

Na Slovensku vraj pôsobia desiatky pohrebných ústavov, ktoré získali licenciu nezákonným spôsobom

BRATISLAVA / Na Slovensku vraj pôsobia desiatky pohrebných ústavov, ktoré získali licenciu nezákonným spôsobom. Televízia JOJ má k dispozícii dokumentáciu, podľa ktorej mali byť odborné školenia uchádzačov iba formálne. Vzdelávacia inštitúcia, ktorá ich mala sprostredkovať, čelí momentálne ministerskej kontrole.

Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb upozorňuje na nekalé praktiky v tejto oblasti. Ešte v rokoch 2013 až 2015 malo približne 60 ľudí absolvovať odbornú prípravu u istej trnavskej spoločnosti. Tá však v tom čase nemala akreditáciu pre poskytovanie vzdelávania v oblasti pohrebníctva. Tú mala získať až neskôr.

"Vypustili strašne veľa frekventantov, čo sa týka pohrebných služieb, pohrebísk a krematória," informuje podpredseda slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Vladimír Ecker. Z dokladov, ktoré televízii JOJ poskytla asociácia, vyplýva, že kurz organizovala trnavská eseróčka, ktorá zaň mala inkasovať peniaze, ale razítka na osvedčeniach patria žilinskej neziskovke s podobným názvom.

"Nesedia tam dĺžky, dátumy, nesedí tam počet hodín," dodáva Ecker. Niektoré osvedčenia boli dokonca vydané skôr, ako uchádzač splnil predpísané podmienky.

"Zákon o pohrebníctve to upravuje, koľko hodín a aké témy treba absolvovať aj z Košíc či Michaloviec to robili v Trnave, prečo by tí ľudia tam chodili, keby sa to nedalo skôr," uvažuje Ecker. Asociácia pohrebných a kremačných služieb tvrdí, že na sporný kurz vyslala viacero svojich zástupcov, ktorí potvrdili, že školenie neprebiehalo v požadovanom rozsahu a spolu so záverečným testom dostali aj správne odpovede.

"Ministerstvo vo vzdelávacej inštitúcii vykonáva kontrolu, ktorá prebieha a do jej ukončenia nie je možné podať informácie," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achberger. Spoločnosť, ktorá organizovala školenia, popiera, že by porušovala zákon. A odmieta tvrdenia, že by vykonávala kurzy bez potrebnej akreditácie či predpísaného rozsahu. "Možno v tomto smere došlo k dezinterpretácii, keďže v minulosti sme v rámci spolupráce poskytovali našim partnerským spoločnostiam technickú podporu na vykonávanie kurzov organizovaných týmito spoločnosťami. Nešlo však o kurzy organizované našou spoločnosťou," píše sa v stanovisku školiacej inštitúcie.

Sporné praktiky však na základe podnetu riešil aj Úrad verejného zdravotníctva. "Preveril postup a činnosť Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave, čo sa týka oblasti odbornej spôsobilosti, komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti a vydávania osvedčení o odbornej spôsobilosti na prevádzkovanie pohrebnej služby, pohrebiska a krematória . Na základe zistených skutočností Odbor kontroly, dozoru a sťažností ÚVZ SR podnet vyhodnotil ako opodstatnený," píše sa v stanovisku stanovisko ÚVZ SR.  

Zo stanoviska hygieny ďalej vyplýva, že regionálny hygienik mal prijať opatrenia na odstránenie nedostatkov. Neskôr mal dokonca Úrad verejného zdravotníctva na pracovnej porade nariadiť, aby sa pri vydávaní osvedčení o odbornej spôsobilosti zabezpečil jednotný postup, ktorý bude v súlade so zákonom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy