Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dcéra nám zomrela v nemocnici od smädu, tvrdia rodičia. Lekárky sa bránia
Zdielať na

Dcéra nám zomrela v nemocnici od smädu, tvrdia rodičia. Lekárky sa bránia

TRENČÍN / Rodičia Dana a Ľubomír Chucheloví sa už niekoľko rokov domáhajú riadneho vyšetrenia smrti ich dcéry. Podľa nich zomrela v nemocnici doslova od smädu. Mala iba šesť rokov.

Ninku Chuchelovu hospitalizovali pred piatimi rokmi v trenčianskej nemocnici s brušnou chrípkou. Bežná choroba znamenala pre šesťročné dievča vážnu komplikáciu, pretože v minulosti jej museli odstrániť časť tenkého čreva. "Pán doktor nám povedal, že pri každej takejto črevnej viróze budeme s ňou musieť ísť do nemocnice a musí mať infúznu liečbu," uviedla Dana Chuchelová, matka nebohej Ninky. 

Napriek tomu rodičia museli na oddelení v Trenčíne doslova žobrať o infúzie. Stav ich dcérky sa rapídne zhoršoval. Infúziu dostala iba jednu. "Nechceli jej dať, povedali, že nie," opísala udalosti matka nebohej. "Odpoveď bola, že oni vedia, čo majú robiť," dodal otec. 

Skončilo sa to najhoršie ako mohlo. Prevoz z Trenčína do nemocnice v Bratislave už prišiel neskoro. "Lekári v Bratislave boli zhrození, že v akom stave ju doviezli. Oni vraj nevedia, čo sa deje a nemôžu už nič robiť," povedala matka. "Podľa lekárskeho posudku bola nedostatočná rehydratačná liečba, nedostatočné monitorovanie vitálnych funkcií a oneskorená antibiotická liečba," dodal otec. 

Rodičia žiadali vyvodenie zodpovednosti za zbytočnú smrť ich dcéry. Orgány činné v trestnom konaní ale na žiadne pochybenie lekárov neprišli."Keď prípad preberala vyšetrovateľka, tak to uzavrela tak, že skutok sa nestal. Až vďaka pani Tomanovej sa začali tým právnici zaoberať," povedal otec malej Ninky.

Podľa generálnej prokuratúry skutočne došlo vo vyšetrovaní k viacerým pochybeniam. Po piatich rokoch od Ninkinej smrti napokon v prípade padli prvé obvinenia. "Krajský policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie dvom lekárkam vo veku 48 a 31 rokov z prečinu usmrtenia," informovala Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne. 

To, či obvinené doktorky stále pracujú v nemocnici sa TV JOJ nepodarilo zistiť. Vedenie totiž odmietlo prípad akokoľvek komentovať. "Som presvedčená, že keby Ninke bola nasadená infúzna liečba, tak je tu," so smútkom povedala matka. "Ide o to, aby ďalšie deti neumierali. Nám to už dcérku nevráti," dodal otec. 

Prípad smrti dieťaťa nie je jediný. To potvrdzuje aj nasledujúca reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy