Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chlapec (5) sa pri hre pichol na injekčnej striekačke. Bola odhodená na ihrisku
Zdielať na

Chlapec (5) sa pri hre pichol na injekčnej striekačke. Bola odhodená na ihrisku

LUČENEC / Malé dieťa našlo na ihrisku injekčnú striekačku a poranilo sa ňou. Podľa primára infekčného oddelenia existuje reálna hrozba, že sa chlapček mohol nakaziť vážnou chorobou.

Injekčná striekačka bola evidentne použitá. Päťročný Miško sa ňou pichol do prsta na detskom ihrisku priamo v centre mesta. Jeho rodičia sú v šoku. "Sme sa strašne zľakli, ja som hneď spustila plač a utekali sme na pohotovosť," vraví zhrozená matka. 

Hoci išlo o inzulínovú striekačku, matka si myslí, že ju s najväčšou pravdepodobnosťou použil drogovo závislý človek. "Možno to aj bola inzulínka, ale vravím si, ak dáky feťáci si do toho niečo iné natiahli a môj malý si to pichol do prsta," pokračuje. 

Je pobúrená najmä z toho, ako niekto mohol nechať tak nebezpečnú vec priamo na detskom ihrisku. A to v tuneli pri šmýkačke, kde ju za bežných okolností nemohol spozorovať žiadni z rodičov. Ihrisko je dokonca 24 hodín denne monitorované kamerovým systémom mestskej polície.

Mamička sa najviac obáva toho, že jej syn sa mohol nakaziť závažnou chorobou. Túto možnosť potvrdil aj primár. U drogovo závislých ľudí je totiž zvýšená možnosť, že sú nakazení týmito chorobami. "Ten prenos je možný. Hrozí najnebezpečnejšie ochorenie HIV, no a potom niektorá z vírusových hepatitíd," potvrdil primár nemocnice Peter Kirschner. 

Výsledky prvého vyšetrenia krvi sa rodičia už dozvedeli. Všetko je síce zatiaľ v poriadku, no pokojní budú až o niekoľko mesiacov. "Tá inkubačná doba pri každom ochorení je iná. Pani doktorka povedala, že niečo sa môže po mesiaci odzrkadliť, niečo po troch. Takže nás čaká ešte dobrých pár mesiacov strachu," dodala matka 5-ročného chlapca. 

Mesto Trnava sa rozhodla bojovať s hrozbou odhodených striekačiek. Do parkov nainštalovali nádoby, do ktorých ich môžu závislí ľudia odhodiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy