Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po tragédii zmizli na mieste nehody stromy. Miestni o tom hovoriť nechcú
Zdielať na

Po tragédii zmizli na mieste nehody stromy. Miestni o tom hovoriť nechcú

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Medzi obcami Bobrovček a Pavlova Ves niekto vypílil všetky jablone. Stalo sa tak pár dní po tragickej nehode. Po páde z motorky a následnom náraze do stromu tam zahynul 24-ročný Juraj. Ľudia z dedín o vypílených stromoch hovoriť nechcú. Správca komunikácie dal vec prešetriť polícii.

O tom, že vypílené stromy majú súvis s nedávnou tragickou nehodou niet najmenších pochýb. Z jablone, do ktorej mladík narazil, niekto na jeho pamiatku totiž vypílil kríž. Zrejme nejde o dielo jedného človeka. Stromy sú totiž vypílené na pomerne rozsiahlom, asi dvojkilometrovom úseku. "Spoločenská hodnota 42 kusov drevín bola vyčíslená na takmer 60 000 eur," povedala vedúca oddelenia komunikácie Žilinského samosprávneho kraja Renáta Jaloviarová. 

"Rôzne názory, tak vám poviem. Tie stromy treba všetky vypíliť, načo je to tam, len takéto nehody sa robia. Zase vám poviem druhý, že tie stromy sú nie na vine," povedala obyvateľka obce. Správcom komunikácie je Žilinský samosprávny kraj. Na podobný prípad si jeho vedenie nepamätá. Po vyčíslení škody dali vec prešetriť polícii. "Polícia v Liptovskom Mikuláši prijala oznámenie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany stromov a krov," povedala policajná hoorkyňa v Žiline Jana Balogová. 

Nehoda mladého vysokoškoláka citeľne zasiahla celú obec. Pred kamerou sa k vypíleným jabloniam nikto vyjadrovať nechcel. Väčšinou ale tento počin schvaľovali. Podľa polície ale z podobných nehôd nemožno viniť stromy, ktoré sú mimo vozovky. "Príčinnou týchto dopravných nehôd nie je pevná prekážka, ale porušenie pravidiel cestnej premávky jej účastníkom," dodala Balogová. 

Stromy vedľa ciest obhajujú aj správcovia komunikácií. V minulosti nezaznamenali žiadnu požiadavku o výrub jabloní v tejto lokalite. "Stromy pri cestách pomáhajú navigovať, znižujú rýchlosť (psychologický efekt), tienia, zmierňujú silu bočného vetra a tým zamedzujú víreniu prachu z polí, v zime zase bránia vytváraniu snehových jazykov, čiže majú svoje opodstatnenie," povedala Jaloviarová. Vyšetrovanie okolností vypílenia stromov, rovnako ako príčin nehody stále prebieha.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy