Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V horiacej izbe spali štyri deti. Z plameňov ich zachránila 13-ročná sestra
Zdielať na

V horiacej izbe spali štyri deti. Z plameňov ich zachránila 13-ročná sestra

TREBIŠOV / Profesionálni hasiči z Trebišova s dobrovoľníkmi vo štvrtok od skorého rána likvidovali veľký požiar dvojpodlažného domu v obci Nižný Žipov. Oheň vznikol v izbe na poschodí, kde samé spali štyri deti vo veku od troch do trinástich rokov. Z horiacej miestnosti sa im podarilo ujsť. Najstaršie dievča ale museli ratovať záchranári. S popáleninami druhého stupňa skončila v nemocnici.

Požiar vypukol v izbe, v ktorej v tom čase spali štyri malé deti. Najstaršie z nich sa zobudilo na štipľavý dym. "Vybehla už s tými deťmi vonku a ja som išiel rýchlo hasiť so svojím synom. Ešte dobre, že tam neostali," uviedol majiteľ domu. "Všetko tam začalo horieť, behom jednej minúty. Už sa nedalo nič robiť," povedala matka. 

Po príchode hasičov boli už niektoré izby na poschodí celé v plameňoch. Rýchlym zásahom ale zabránili tomu, aby sa požiar nerozširoval ďalej. "Miestnosti na východnej strane vyhoreli kompletne, na západnej strane objektu sú nezasiahnuté požiarom, avšak silne zadymené," povedal riaditeľ hasičov v Trebišove Milan Sučka. 

"Všetko zhorené až do kvádrov. Nábytok, šaty, nemajú nič," povedal sused. Pri požiari sa zranilo 13-ročné dievča, ktoré svojich súrodencov zachránilo pred plameňmi. S popáleninami na viacerých častiach tela skončilo v nemocnici. "Pacientka bola v trebišovskej nemocnici ošetrená ambulantne a už je v domácom liečení," povedala hovorkyňa Sveta zdravia Jana Fedáková. 

Dvojpodlažný dom obývali dve rodiny. Na prízemí býval muž s rodinou a na poschodí jeho švagriná so svojimi deťmi. Tá ale v čase vypuknutia požiaru nebola doma. "Ona odišla do Trebišova a nechala zapnutý ohrievač. Deti boli dnu, tam kde horelo, tam boli," povedal sused. 

"Toto bola chyba, že švagriná nepovedala, že ide do Trebišova," povedal majiteľ domu. Žena, ktorá má dokopy šesť detí si teraz bude musieť nájsť náhradný domov. Požiar ju obral takmer o všetko. "Mám aj chlapčeka autistu a ten to veľmi zle zvláda. Vyzerá to tak, že budeme bezdomovci. Do azylového domu budeme musieť odísť alebo do Čiech k mojim rodičom," povedala matka. 

"Zatiaľ zistené skutočnosti hovoria o tom, že zrejme došlo k vzniku požiaru od vykurovacieho elektrického telesa," uviedol Sučka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy