Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ministerstvo zahraničných vecí napadli hackeri. Podľa analytika prišiel útok zrejme z Ruska
Zdielať na
Krimi

Ministerstvo zahraničných vecí napadli hackeri. Podľa analytika prišiel útok zrejme z Ruska

BRATISLAVA / Po skončení rokovania Bezpečnostnej rady informoval premiér Peter Pellegrini o tom, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zasiahol kybernetický útok smerovaný zo zahraničia. Po Česku, Nemecku a Veľkej Británii sa tak Slovenskom stalo ďalším cieľom kybernetickej špionáže. Podľa premiéra išlo o vysoko sofistikovaný útok.

Podľa premiéra Pellegriniho sa časti počítačov v infraštruktúre ministerstva zahraničia správala neštandardne. Po hĺbkovej kontrole prišli príslušníci vojenského spravodajstva na to, že ide o škodlivý kód, ktorý umožňuje filtráciu dát z rezortu a ich prenos na server do zahraničia. "Pôsobenie útočníkov v infraštruktúre ministerstva, ich identita a čo je ich záujmom, je hlavným cieľom prebiehajúceho dokumentovania. Vojenské spravodajstvo spolu s ministerstvom zahraničných vecí implementuje sériu bezpečnostných opatrení," uviedol Pellegrini. Podľa premiéra išlo o taký útok, ktorý hackerom umožnil dostať sa k dokumentom ukladaným do siete a následne si ich mohli preniesť na svoj server v zahraničí. Nechcel ale špecifikovať, z ktorej krajiny útok prišiel. 

Odborníci na čele s riaditeľom vojenského spravodajstva sa teraz budú zaoberať celou vládnou sieťou, aby odhalili či nedošlo k ďalšej kompromitácii. "Kybernetický útok bol aktivovaný zo zahraničia. Ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu, ktorá je schopná prenikať do informačných systémov štátov," uviedol Pellegrini s tým, že sa musí začať komunikovať medzi jednotlivými štátmi, aj preto sa rozhodol informácie medializovať. 

Cieľom hackerov je často získať údaje, ktoré môžu neskôr speňažiť alebo inak zneužiť. Čím väčšia inštitúcia, tým zaujímavejší cieľ pre hackerov. Zraniteľnosť rezortu diplomacie spočíva najmä v sieti zahraničných ambasád. K úniku citlivých informácií ale údajne nedošlo. "To sa nevzťahuje na utajované skutočnosti, lebo tie komunikujeme po iných kanáloch, ktoré sú dobre zabezpečené," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Stopercentná istota ale podľa hovorkyne ESET-u neexistuje, rovnako ako neexistuje stopercentná ochrana. 

Tlačová konferencia Petra Pellegriniho o kybernetickom útoku na ministerstvo zahraničia. 

Je pravdepodobné, že prišiel útok z Ruska, tvrdí bezpečnostný analytik

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí bolo napadnuté kybernetickým útokom a podľa informácií SSPI s vysokou pravdepodobnosťou išlo o útok z Ruska, ktorý trval viac ako dva roky. Súvisel zrejme s predsedníctvom Slovenskej republiky v Európskej únii. Je to naozaj obrovský škandál, ktorý bude mať ďalšie následky," uviedol bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď s tým, že predpokladá, že vojenské spravodajstvo teraz bude preberať všetky siete v rámci GovNet, aby zistili prípady ďalšieho porušenia.

Ďalej dodáva: "V tomto období, kedy sme pod kybernetický útokom, ktorý mohol mať za následok únik citlivých informácií do Ruska, predseda parlamentu chodí na rôzne bezvýznamné konferencie, ktoré sú len propagandou Putinovho režimu, kde sa fotí s ľuďmi, ktorí sú na sankčnom zozname Európskej únie. Robí nečakané utajované večere s predstaviteľmi vlády Ruskej federácie, kde si vodí aj ministra obrany a spochybňuje napríklad aj tým, že nedovolí schváliť základné bezpečnostné dokumenty Slovenskej republiky. Nepovažujeme to za normálne a mali by na to jasne reagovať ako koaliční partneri, tak aj opoziční poslanci. V konečnom dôsledku ide o bezpečnosť a obranu Slovenskej republiky."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy