Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Havária kamiónu. Stovky prasiat zostali uväznené
Zdielať na

Havária kamiónu. Stovky prasiat zostali uväznené

NITRA / Na ceste medzi Čechyncami a Veľkým Cetínom havaroval kamión so stovkami prasiatok. Zvieratá zostali v prevrátenom vozidle asi štyri hodiny, pretože dostať niekoľkotonový kolos na kolesá nebolo jednoduché.

Poľský vodič, išiel cez zákrutu zrejme rýchlejšie, ako mal. Po jej prejdení sa s vozidlom prevrátil. V návese zostalo uväznených 619 prasiat. "Namiesto toho, aby stáli na nohách, sú na sebe, takže tam je nedostatok vzduchu," uviedol Martin Palkovič, veterinárny lekár PD. 

Ošípané viezli do družstva, ktoré je iba kúsok od miesta nehody. Zhruba dvoj až troj mesačné prasiatka prevážali na takzvaných podlažiach. "Čo sa týka prasiatok, našťastie sa nerozbil tak, že by utiekli," informoval Peter Ovsenák, veliteľ zásahu HaZZ Vráble. "Kamión musíme dať čo najrýchlejšie hore," dodal veterinár. 

Kamión s prasatami nie je jednoduché postaviť na kolesá a na pomoc musela prísť aj ťažká technika. "Niektoré stále žijú chceme zachrániť čo najviac kusov sa dá, ale potrebujeme špeciálne náradie," povedal Dominik Haringa, odťahová služba SOS Team Nitra. 

Živý náklad vážil zhruba 20 ton a kamión ďalších 20. Kamión sa podarilo dosať na kolesá zhruba po štyroch hodinách. Z miesta ho odtiahli a potom prasiatka vybrali von. "Určite je väčšina živých," vyjadril sa po postavení kamióna Martin Palkovič.

Ošípané, ktoré neprežili poputujú do kafilérie a zranené na bitúnok. "Ošípané, ktoré sú zdravé budu prevezené na farmu Cetín, kde budú pod drobnohľadom veterinárneho lekára," dodal Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Nehodu kamiónov môže spôsobiť aj chvíľková nepozornosť. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy