Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aká bude obhajoba obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka?
Zdielať na

Aká bude obhajoba obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka?

BRATISLAVA / Napriek nepriestrelným dôkazom, o ktorých hovorí prokuratúra v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice, stále nemôžeme tvrdiť, že skutok spáchali štyria obvinení. Vyplýva to z prezumpcie neviny, ktorá má v našom právnom systéme pevné miesto. To, ako napokon dopadne dokazovanie pred súdom, môže závisieť nielen od kvality vykonanej práce vyšetrovateľov, ale aj obhajoby.

Generálna prokuratúra aj polícia hovoria, že majú v rukách jasné dôkazy o účasti štvorice obvinených na vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Kým však o ich vine či nevine rozhodne súd, ešte môže prejsť nejaký čas. Veľa bude totiž závisieť od spôsobu vedenia obhajoby. 

Podľa skúseného advokáta v takýchto prípadoch už ani často nejde o to, dosiahnuť pred súdom oslobodzujúci verdikt, ale skôr zmierniť vyrieknutý ortieľ.

Otázka etiky 

Otázka je, či sa niektorí advokáti nebudú zdráhať, aby prevzali obhajobu takýchto ľudí. "Taký etický problém neexistuje, pokiaľ ide o profesionálneho advokáta," vraví advokát Ondrej Mularčík. Ten pripúšťa iba zákonné dôvody odmietnutia obhajoby, napríklad pokiaľ niekto v minulosti zastupoval klienta, ktorý je v kolízii s niekým z obvinených.

Svedomitá práca 

Ďalšou otázkou zostáva, či si môžu obvinení dovoliť najať na celý čas procesu vlastného obhajcu, alebo požiadajú o advokáta ex offo, ktorého platí štát. "Trestný poriadok nerozlišuje z hľadiska kvality poskytovania právnej služby advokátom na plnú moc a advokátom ustanoveným ex offo,"  vysvetľuje Mularčík. Obaja majú podľa neho povinnosť robiť svoju prácu svedomito.

Otázka motivácie 

Je verejne známe, že tí, čo sú zapísaní v zozname advokátov ex offo, často čakajú na platbu za svoju prácu aj niekoľko rokov. Ich motivácia teda môže byť nižšia ako v prípade advokátov, ktorých si obvinení najmú a sami zaplatia.

Televízii JOJ sa podarilo skontaktovať s právnikom, ktorý zastupuje muža, čo mal podľa polície priviesť na miesto činu strelca. To, že v tomto prípade koná ex offo, podľa neho nemá vplyv na obhajobu. "Osobne to nerozlišujem a ku každému pristupujem rovnako," povedal obhajca Miroslava M., Martin Endrödy. 

Neobhajuje zločin

"Mojim záujmom je, aby boli dodržané všetky procesné práva obvinenej osoby v zmysle Trestného poriadku," pokračuje Endrödy. Obhajca údajného šoféra z Veľkej Mače dodáva, že sa v žiadnom prípade nestotožňuje so skutkom, ktorý kladú jeho klientovi za vinu. "Neobhajujem zločin, ale vždy osobu a nakoľko žijeme v demokratickej spoločnosti, má každý právo na právnu pomoc," dodáva nakoniec Endrödy.

Pozrite si reportáž o detailoch z vyšetrovania vraždy novinára: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy