Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vadala, sušené mlieko a podvod chystaný na štát
Zdielať na

Vadala, sušené mlieko a podvod chystaný na štát

Archívna reportáž

HUMENNÉ / Od Giraltoviec až do Prahy mali odviezť desiatky kamiónov sušeného mlieka. Problém je však v tom, že podľa prokurátora malo ísť o fiktívne vývozy a skupina obžalovaných mala štát pripraviť o státisíce eur. Na Okresnom súde v Humennom sa v tejto súvislosti spomínalo aj meno podnikateľa Vadalu.

Prokurátor dokopy obžaloval 8 ľudí, a to z ekonomickej trestnej činnosti. Má ísť o nezaplatenie či neodvedenie dane a poistného. U niektorých formou organizátorstva, u iných formou spolupáchateľstva. Skutok mali spáchať vo veľkom rozsahu.

Škody rátajú v státisícoch eur. Podľa výpovedí malo ísť o obchody s mobilnými telefónmi, obuvou či sušeným mliekom. Za jeho prevoz zo skladov od Giraltoviec až do Prahy mal v hotovosti platiť 61-ročný Igor z Humenného. Ten fiktívne obchody popiera.

Valér Podolský, obhajca obžalovaného Humenčana, vraví: "No vníma to ako reálne obchody a popiera vinu."

Už počas riešenia tejto kauzy sa jeden z obžalovaných dostať opätovne do hľadáčika policajtov. V Humennom a v Košiciach mal spolu s ďalšími troma mužmi vytvoriť reťazec viacerých obchodných spoločností a robiť fiktívne obchody s cukrom.

Konaním organizovanej skupiny malo dôjsť ku kráteniu DPH vo výške najmenej 1,5 milióna eur. Za fiktívne obchody s cukrom už Humenčana súd právoplatne uznal vinným a uložil mu 7-ročný nepodmienečný trest. V aktuálnom konaní mal sušené mlieko získať z Talianska. Do Prahy ich mal kamiónom prevážať Jaroslav z Čabaloviec. Ten tvrdí, že je nevinný: "Ja nie som fiktívny, ja som čiste dopravu robil. Nakladal som, normálne som nakladal. Boli mechy s mliekom, sušeným mliekom. 30krát asi."

61-ročný Igor vo výpovedi uviedol, že obchod mu mal sprostredkovať aj podnikateľ Vadala. Aj on podľa slov obžalovaného v tom čase podnikal so sušeným mliekom: "Kontakt na nich mi dal pán Vadala z Trebišova, ktorý podniká v Michalovciach. On mi povedal, že od neho odkupujú sušené mlieko, že majú záujem. Ale on nemal tovar, tak tento obchod sprostredkoval. Platba bola riešená cez pána Vadalu."

Niektorí obžalovaní sú za podobný skutok stíhaní aj v Maďarsku. V tomto konaní im v prípade dokázania viny hrozí až 12ročné väzenie.

Slovensko-taliansky podnikateľ má opletačky so súdmi aj v Taliansku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy