Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeden z obvinených z vraždy novinára môže obísť s nižším trestom. Ak bude spolupracovať
Zdielať na

Jeden z obvinených z vraždy novinára môže obísť s nižším trestom. Ak bude spolupracovať

BRATISLAVA / Všetkým štyrom obvineným z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej hrozia vysoké tresty 25 rokov až doživotie. Údajný strelec Tomáš, šofér Miroslav a sprostredkovateľ Zoltán sú obvinení pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Alena, ktorá má byť podľa prokuratúry objednávateľkou vraždy je obvinená pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

​Výrazne nižší trest podľa odborníčky na trestné právo, ale môže dostať sprostredkovateľ vraždy Zoltán, ktorý sa rozhodol spolupracovať.

"Môže byť dokonca aj spolupracujúci obvinený. Mimoriadne zníženie trestu v tomto prípade znamená, že keď tam hrozí 25 až doživotie, jemu dokonca môže byť uložený len 8 rokov. Ale môže sa sudca rozhodovať od tých 8-25 rokov v podstate. Čiže on by si touto spoluprácou výrazne pomohol, keby sudca na to takto prihliadal," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Podľa Lucie Kurilovskej je táto teoretická možnosť ôsmich rokov veľmi nepravdepodobná. No znížiť trest svojou spoluprácou o pár rokov je možné. Informácie, ktoré by napomohli k objasneniu vraždy, by museli byť absolútne dôveryhodné, jasné a zrozumiteľné. Čo sa týka údajnej objednávateľky Aleny, tak z nej zákon neumožňuje urobiť spolupracujúcu obvinenú, keďže je vedená ako objednávateľka vraždy. No aj ona si môže v úvodzovkách prilepšiť.

"Ak by výraznou mierou prispela k objasneniu celej tej veci, tak môže sa to zohľadniť ako poľahčujúca okolnosť. Čiže tiež by nemusela dostať doživotie," dodáva Kurilovská.

Expolicajt Tomáš, a jeho bratranec bývalý vojak Miroslav sa rozhodli nevypovedať. No v prípade, že by začali spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, by si mohli prípadne znížiť svoje tresty. Aj keď podľa expertky na trestné právo pri takomto závažnom zločine je to viac nepravdepodobné.

"Dohoda o vine a treste je inštitút, ktorý musí aj prokurátor s tým byť stotožnený, že vôbec by sa na dohodu išlo. No a nehovoriac o tom, že potom to musí schváliť súd. Dôležité je povedať, že dohoda je veľmi zaujímavá pre tých samotných obvinených. Pretože pri dohode je možné ísť o jednu tretinu pod dolnú hranicu trestnej sadzby," pokračuje odborníčka na trestné právo. 

Polícia stále nemá hlavného objednávateľa vraždy. Ak by prípadne obvinení napomohli k jeho odhaleniu, samotný objednávateľ môže dostať vyššiu sadzbu ako samotní vykonávatelia.

"V podstate on je ten, ktorý si to objednal, proste mal ten záujem. Oni boli len tí, zdá sa to zvláštne ale len tí, ktorí vykonávali. Bez toho keby tam nešiel ten podnet od neho, celé to zosnovanie aj v zmysle už tej samotnej myšlienky, že chcel, aby táto osoba bola odstránená a vykonával kroky, aby to bolo realizované, tak to je veľmi závažný spôsob konania," dodáva Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy