Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jeden z obžalovaných v pozemkovej mafii sa chcel dohodnúť o vine a treste
Zdielať na

Jeden z obžalovaných v pozemkovej mafii sa chcel dohodnúť o vine a treste

BRATISLAVA / Kauza, ktorú dlhé roky vyšetrovala Národná protizločinecká jednotka, sa dostala pred súd. Trinásť mužov a tri ženy sa majú zodpovedať pre údajné nezákonné kšefty s pozemkami pri Bratislave. Jeden z obžalovaných chcel uzavrieť dohodu o vine a treste, prokurátor to odmietol.

V budove Justičnej akadémie v Pezinku otvorili proces s údajnými členmi novej vetvy takzvanej pozemkovej mafie. Tí sa majú zodpovedať za skutky spred vyše desiatich rokov. Prokurátor takmer celé predpoludnie čítal obžalobu, v ktorej popísal, ako mala zločinecká skupina pôsobiť.

Senát špecializovaného trestného súdu pôvodne obžalobu odmietol, Najvyšší súd ale tento verdikt zrušil, a tak sa veci začalo pojednávať. Viacerí advokáti však obžalobu považujú za nedôvodnú. Dôvodom je angažovanie údajného policajného legalizanta a korunného svedka Jozefa Draga, ktorý mal byť návodcom i organizátorom podvodov.

Poškodení na súde chýbali. Prišiel iba zástupca Slovenského pozemkového fondu, ktorý vyčíslil škodu na takmer dva milióny eur.

Hlavné pojednávanie pokračuje v stredu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy