Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvá pomoc na účelovom cvičení. Žiaci po skolabovaní mladíka zostali v šoku
Zdielať na

Prvá pomoc na účelovom cvičení. Žiaci po skolabovaní mladíka zostali v šoku

POPRAD / V rámci povinných školských osnov majú žiaci stredných škôl takzvané účelové cvičenie. Okrem iného sa učia poskytovať prvú pomoc. Učiteľ popradského gymnázia sa ale neuspokojil s teoretickou časťou. Vzal žiakov na hasičskú stanicu a tam ich čakalo prekvapenie- účelové cvičenie

Učiteľ z popradského gymnázia poprosil hasičov, aby vybrali niečo z reálneho života, čo môžu ako budúci vodiči zažiť. Popradskí hasiči tak vymysleli štyri stanovištia a to: pád z výšky, schodov, či strechy, nečakaný kolaps, zrážka chodca a dopravná nehoda. "Často krát majú možnosť sa stretnúť práve s takýmito udalosťami a myslím si, že je dobré im ukázať postup, ako sa v danej chvíli zachovať," povedal Marian Lopuch, vedúci ukážok z Okresného riaditeľstva Hasičského zboru v Poprade. 

Pod dozorom hasičov a Slovenského červeného kríža sa žiaci učili, ako správne reagovať. Tak ako v živote, aj počas cvičenia prišla nečakaná situácia. Žiaci netušili kto je figurant. Jeden mladík odrazu skolaboval a oni zostali v šoku. V zápätí sa ale dozvedeli, čo v takom prípade robiť. "Sú tam tipy, ktoré sa vyfotia so simulantmi a dajú to na sociálnu sieť, považujú to za zábavu. Sú tam aj tipy, ktoré to ale vzali veľmi vážne," poznamenal učiteľ Roman Švarc. 

"Prvé minúty sú bezprostredne najdôležitejšie. Ide o tie život zachraňujúce úkony. Vracujú toho človeka medzi nás živých," dodal na záver Lopuch. 

Pozrite si reportáž o útoku, ktorý je ako umenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy