Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obvinený Tomáš Sz., ktorý pracoval ako policajný vyšetrovateľ, absolvoval špeciálny výcvik
Zdielať na

Obvinený Tomáš Sz., ktorý pracoval ako policajný vyšetrovateľ, absolvoval špeciálny výcvik

BRATISLAVA / V súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už obvinili troch ľudí. Jedným z nich je aj Tomáš S., ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ. Poľská bezpečnostná agentúry potvrdila, že v roku 2014 absolvoval kurz určený na ochranu VIP osôb. Ďalším obvineným je jeho bratranec, ktorý pôsobil v minulosti ako vojak. Z armády odišiel pred piatimi rokmi.

Európska bezpečnostná agentúra je vo svete veľmi známou a renomovanou. Jej špeciálny výcvik využívajú ľudia z celého sveta. "Na základe toho otvára možnosti aktívnej participácie v rôznych operáciách a úlohách po celom svete. Preto ma neprekvapuje, že človek, ktorý absolvuje tento kurz bol následne niekde na lodiach ako bezpečnostný agent," hovorí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

​Ochrankár proti pirátom

Obvinený exvyšetrovateľ pracoval na lodiach ako ochrankár, ktoré chránil pred pirátmi. Dokazujú to aj fotografie z jeho sociálnej siete, kde na lodi pózuje spolu s ďalšími dvoma mužmi so zbraňami v ruke. Forma výcviku v Európskej bezpečnostnej agentúre je veľmi širokospektrálna. Od ochrany chránených osôb až po veľmi špeciálne operácie. Kurzy ponúka agentúra doslova na mieru, všetko je otázka peňazí.

"Mnoho ľudí, ktorých môžeme nazývať žoldniermi absolvujú takýto výcvik a potom sa pohybujú niekde minimálne na hrane alebo za hranou legálnosti. Je to veľmi podobný výcvik ako absolvujú ľudia, ktorí pôsobia v zahraničných légiách. A potom sa preklopia a idú niekam na čierny trh a realizujú nelegálne aktivity v oblasti bezpečnosti," dodáva Naď.

Do kurzu Európskej bezpečnostnej agentúry sa dá prihlásiť aj na ich webovej stránke. Podľa bezpečnostného analytika sa tam ľudia ale skôr dostanú na odporúčanie. Európska bezpečnostná agentúra (ESA) pre TV JOJ potvrdila, že Tomáš S. absolvoval ich výcvik v roku 2014. "K výcviku bol pripustený na základe toho, že v danom období bol príslušníkom policajného zboru, čo je jednou z podmienok absolvovania výcviku. Dištancujeme sa od akéhokoľvek spájania našej agentúry s touto osobou, v súvislosti s aktuálne prebiehajúcim vyšetrovaním," uviedla vo svojom stanovisku Európska bezpečnostná agentúra.

"Alebo potom vyslovene vlády tam nominujú celé jednotky alebo jedincov na špecializovaný výcvik.// Samozrejme takéto agentúry aj keď v menšom meradle pôsobia aj na Slovensku a pôsobia úplne legálne, je veľmi dôležité, aby spravodajské služby, aby polícia robili dohľad nad ich činnosťou, ale v podstate sa nemusí jednať o nič nelegálne," uviedol Jaroslav Naď.

SIS sa nevyjadruje

S otázkou, či bol nejakým spôsobom monitorovaný obvinený Tomáš S. keďže absolvoval spomínaný výcvik Európskej bezpečnostnej akadémie v Poľsku, sme sa obrátili na Slovenskú informačnú službu a rovnako aj na Vojenské spravodajstvo. "Vzhľadom na to, že v prípade prebieha vyšetrovanie zo strany orgánov činných v trestnom konaní, sa SIS k celej veci nebude vyjadrovať," znie stanovisko Slovenskej informačnej služby.

"Vojenské spravodajstvo získané informácie v zmysle príslušných ustanovení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 198/1994 z. z. o Vojenskom spravodajstve v znení neskorších predpisov poskytuje výlučne zákonným recipientom. Z dôvodu uvedenej zákonnej prekážky Vojenské spravodajstvo nemôže na Vaše otázky odpovedať," uvádza v stanovisku Vojenské spravodajstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy