Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Horskí záchranári opäť zasahovali. Českého turistu museli oživovať aj jeho kolegovia
Zdielať na

Horskí záchranári opäť zasahovali. Českého turistu museli oživovať aj jeho kolegovia

Zdroj: HZS

MALÁ FATRA / Záchranári opäť zasahovali aj za pomoci posádky leteckých záchranárov. O pomoc ich požiadala skupina českých turistov, ktorých kolega stratil vedomie. Záchranári okamžite po príchode vykonávali resuscitáciu srdca. Mužovi podávali prvú pomoc aj jeho kamaráti.

Skupina českých turistov vo štvrtok privolala horských záchranárov k svojmu kolegovi, ktorý stratil vedomie. "Počas telefonátu na tiesňovú linku boli usmernení, ako zistiť prítomnosť vitálnych funkcií. Pre neprítomnosť dýchania boli turisti navádzaní, ako vykonávať resuscitáciu," uviedla Horská záchranná služba. 

Štyridsaťsedemročný český turista bol do príchodu záchranárov resuscitovaní kolegami.  Na pomoc turistovi smerovali horskí záchranári pozemne, no na pomoc si privolali aj posádku leteckých záchranárov, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka horského záchranára z Vrátnej doliny.

"Po príchode záchranárov bola začatá rozšírená kardiopulmonálna resuscitácia podporená automatickým stláčaním hrudníka. Napriek snahe všetkých zúčastnených sa turistu oživiť nepodarilo," dodali v správe záchranári.  Horskí záchranári transportovali telo nebohého muža do údolia, kde ho odovzdali príslušníkom polície.

Pozrite si reportáž o 100 metrovom páde Slováka v Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy