Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajti v civile mali napadnúť Lukáša. Súd posúdil vec ako priestupok, to sa prokuratúre nepáčilo
Zdielať na

Policajti v civile mali napadnúť Lukáša. Súd posúdil vec ako priestupok, to sa prokuratúre nepáčilo

SKALICA / V radoch polície pribudli ďalšie čierne ovce. V kauze troch policajtov zo Skalice totiž nastane zásadný posun. V civile a opití mali napadnúť Lukáša z obce Trnovec. Jeden z nich sa mu dokonca podľa svedkyne vyhrážal zabitím. Inšpekcia rezortu vnútra už prípad finalizuje.

"Vyšetrovanie sa chýli ku koncu a bude podaný návrh na podanie obžaloby trom policajtom," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Kauza sa prevalila prostredníctvom listu, v ktorom jeho autorka písala, že išlo o mimoriadnu surovosť. Prokurátor v Trnave túto vec najskôr posúdil len ako priestupok. To sa ale nepáčilo generálnej prokuratúre, podľa ktorej ide jednoznačne o trestný čin výtržníctva.

"Podstata skutku mala spočívať vo fyzickom útoku príslušníkov policajného zboru proti poškodenému Lukášovi V.," povedal námestník na generálnej prokuratúre Peter Šufliarsky. Autorka listu napísala aj preto, aby bol skutok potrestaný. Bála sa totiž, že sa tak nestane. Tvrdí, že bezbranný mladík sa presile mužov nedokázal ubrániť.

"Boris V. ho päsťou udrel, pričom Lukáš spadol na zem a tam ho Martin U. ešte kopol a Michal S. po ňom kričal, že ho zabije a neustále sácal do Lukáša," uvádza sa v liste, ktorý obdržala TV JOJ. 

Na prípade je zvláštne aj to, že útok bol ohlásený na linke 158. Odtiaľ sa to na Inšpekciu rezortu vnútra už ale nedostalo. Čo potvrdil aj sám rezort. Pritom je to striktným pravidlom. "V tomto prípade im hrozí za výtržníctvo odňatie slobody na tri roky," povedal Lazarov. 

K skutku podľa prokuratúry došlo ešte v decembri 2016 pred reštauráciou v Skalici na Vajanského ulici. Spis v tejto veci pôjde teraz späť do Trnavy a na ťahu bude dozorujúci prokurátor, ktorý prípad Inšpekcii ministerstva vnútra už raz vrátil na doplnenie vyšetrovania. 

Medzitým už ale v prípade policajtov zo Skalice došlo k inej dohre. "Po odstúpení veci z inšpekčnej služby na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Skalici na disciplinárne konanie, bolo všetkým trom policajtom ešte v minulom roku uložené disciplinárne opatrenie, zníženie funkčného platu. Boris V. bol neskôr uvoľnený zo služobného pomeru, ďalší dvaja policajti sú naďalej v služobnom pomere. Adekvátne personálne dôsledky budú vyvodené po právoplatnom rozhodnutí súdu," povedala policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy