Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový svedok. Tvrdí, že pozná muža z identikitu, ktorý by mohol mať informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Nový svedok. Tvrdí, že pozná muža z identikitu, ktorý by mohol mať informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa objavil svedok, ktorý tvrdí, že pozná muža, ktorého identikit zverejnil dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Spoznal v ňom svojho bývalého kolegu, ktorý mal žiť vo Veľkej Mači v čase, keď tam žila aj zavraždená dvojica.

Denníku Nový Čas sa po zverejnení identikitu ozval Marek z Veľkej Mače. Ten na kresbe spoznal svojho bývalého kolegu Miroslava Č. O mužovi sa rozhodol vypovedať na polícii, ktorá má jeho svedectvo podrobne skúmať. "Bol som najprv v Sládkovičove. Večer ma brali na obvodné oddelenie, tam som mal výsluch. Vypočúvali ma tri a pol až štyri hodiny. Prišla tam vyšetrovateľka z Galanty, zisťovali totožnosť toho pána. Toho našli asi po hodine a pol, volá sa Miroslav Č. a pochádza od Popradu,“ povedal o výsluchu Marek. Ešte v ten večer ho podľa jeho slov policajti zobrali na miesto vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

"Pýtali sa ma, kde býva (Miroslav Č.), to som nevedel presne, ale ukázal som im približne kde. Ukázali mi tú trasu, ako mohol prejsť k domu, na miesto vraždy. Že tam nie sú kamery, že to mohol byť on, už tam dlhšie býval a poznal obec, vedel, kde sú kamery," opísal správanie kriminalistov pre Nový Čas. Dodal, že Miroslava si všimli aj ostatní ľudia v obci. "Po dedine sa hovorilo, že ako sa stala tá vražda, to bolo niekedy vo februári, že on nechodil do roboty a začal hrať automaty vo veľkom a príjem nemal žiadny. Neviem, či je to on, to sú možno len dohady,“ dodal.

Podľa neho sa s Miroslavom Č. spoznali počas tohto leta v práci. Spolu robili murárov na stavbe v Trnave. Zaujímavé je, že obaja bývali v tom čase vo Veľkej Mači takisto ako Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Marek si na Miroslava spomína ako na utiahnutého človeka, ktorý sa s kolegami na stavbe veľmi nerozprával, no keď mal dobrú náladu, prezradil o sebe, že má za sebou zápasy v klietke. Podľa informácií denníka sa mal medzi robotníkmi zmieniť aj o tom, že pozná rodinu Vadalovcov, ktorá bola spomínaná aj v poslednom Kuciakovom článku. Susedia potvrdili, že tam býval v podnájme aj s rodinou asi rok. Naposledy ho videli pred vyše dvomi týždňami. "Odišiel niekde do Ostravy aj s rodinou. Ich tu bývalo v dome viac, často tu mali početnú skupinu ľudí,“ povedala susedka. 

Úrad špeciálnej prokuratúry detaily údajného posunu vo vyšetrovaní vraždy novinára a jeho snúbenice nekomentuje.

Reagoval na identikit muža, ktorý zverejnila prokuratúra

Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku informoval o štádiu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky 17. septembra. Na základe zistení počas vyšetrovania prišli k záveru, že motívom vraždy mala byť práve novinárska práca Kuciaka. Počas tlačovej konferencie taktiež vyhlásil, že existuje možný svedok činu. Osoba sa mohla v čase skutku pohybovať v okolí. 

Podľa prokurátora by doposiaľ neznáma osoba mohla disponovať s informáciami o skutku, alebo ďalších osobách, ktorí sa mohli na vražde podieľať. "Vyzývame, aby sa táto osoba ohlásila NAKA alebo Generálnej prokuratúre," vyhlásil. Polícia uvádza, že možný svedok má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky.  

"Vražda bola úkladná, vykonaná profesionálnym vrahom na objednávku," vyjadril sa. "V súčasnosti vyšetrovanie ukáže, že či tejto osobe pomáhali aj iné osoby," dodal. Vyšetrovanie sa momentálne sústreďuje na dva okruhy práce, ktorými sa Ján Kuciak ako novinár zaoberal. "Generálna prokuratúra nemôže poskytovať viac informácii, ako bolo poskytnutých doteraz. Dôvodom je, že by mohli pomôcť páchateľom vyhnúť sa trestnému postihu," vysvetlil zverejňovanie informácii k celej vražde dozorujúci prokurátor. 

Pozrite si tlačovú konferenciu, na ktorej zverejnili identikit muža.

Doterajšie vyšetrovanie

V priebehu doterajšieho vyšetrovania bolo 5 ohliadok miesta činu, tiel poškodených a potencionálnych miest výskytu páchateľa, 40 úkonov zameraných na vydanie veci, 4 domové prehliadky, 6 prehliadok iných priestorov, 18 prehliadok tiel, vrátane zaisťovania odtlačkov prstov, DNA či pachových stôp. "Bolo zadržaných sedem osôb, ktoré však po vykonaní úkonov boli zo zadržania prepustené," uviedol dozorujúci prokurátor. Vyšetrovatelia doteraz vypočuli viac ako 200 osôb, niektoré aj opakovane. Vyšetrovateľ zabezpečil aj viac ako 40 znaleckých posudkov z rôznych odvetví. 

"V Haagu bola podpísaná 18. apríla 2018 dohoda o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskou republikou. O ďalšom priebehu a konkrétnych výsledkoch vyšetrovania bude verejnosť informovaná hneď, ako to procesná situácia umožní. Vyšetrovanie nesmie byť ohrozené,"dodal.  Slovensko sa však so žiadosťou o medzinárodnú právnu pomoc obrátilo celkovo na 10 krajín sveta, ktoré tiež prokurátor nešpecifikoval. 

Pozrite si archívnu reportáž.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy