Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Problém s boostermi. Nebezpečné sú ako drogy, ale trestné nie sú
Zdielať na

Problém s boostermi. Nebezpečné sú ako drogy, ale trestné nie sú

VARŠAVA / Boostery sa stali stredoeurópskym problémom. Ich výskyt bol najvýraznejší v Poľsku a najnovšie sa začali objavovať aj v Česku či na Ukrajine. Ide o látky, ktoré sa zložením podobajú drogám, avšak pre ich chemickú odchýlku neboli trestné. To využívali mnohí díleri. Práve spomínaná chemická modifikácia bola pre lekárov neznáma, čo v mnohých prípadoch viedlo k smrti používateľov.

Trest 12-rokov za mrežami po novom platí nielen pre obchodníkov, ale aj pre samotných držiteľov dopalačov alebo takzvaných boosterov v Poľsku. Poľskí zákonodarcovia museli zmeniť zákon. V posledných rokoch sa totiž problém s týmito látkami stupňoval a začalo po ich užití umierať aj čoraz viac ľudí. "Museli sme na boj proti týmto látkam používať právne predpisy, ktoré s tým až tak nesúviseli. Napríklad po starom bola držba dopalačov dovolená, ale ich predaj nie," Sebastian Gleń, hovorca polície.  

Za uplynulé leto zomrelo po ich požití niekoľko osôb, boli aj prípady, kedy tínedžeri vyviazli s ťažkými zraneniami ako je napríklad hluchota, alebo slepota. "Ide o látky s obchodnými názvami napríklad 3CMC, 4CMC a predávali sa cez internet. Ich hlavné krytie bolo, že mali slúžiť iba na zábavné a zberateľské účely," povedal vyšetrovateľ Mateusz Drwal.

Nový zákon sa už na tieto látky pozerá podstatne inak. "Aktuálne sú tieto látky vnímané na rovnakej úrovni ako drogy. Takže za ich prechovávanie hrozí 3 ročný trest a za ich výrobu a predaj až 12 rokov odňatia slobody," vysvetlil Robert Opas z policajného prezídia. 

Na dílerov, ktorí s dopalačami alebo boostermi obchodovali ešte pred zavedením nového zákona sa tak budú vzťahovať ešte pôvodné právne predpisy, a teda aj miernejšie tresty. Iba pred pár dňami takúto skupinu zadržali policajti v Tarnowe. Samotní policajti priznávajú, že sa na nich bude vzťahovať miernejšia legislatíva. "Zadržali sme ich už v čase platnosti nového zákona, ale súviselo to s ich činnosťou ešte pred jeho účinnosťou. Veríme, ale že takýchto prípadov nebude veľa," povedal Sebatian Gleń.

V posledných týždňoch sa objavili správy o výskyte týchto látok aj na Ukrajine či v Českej republike. Pravdepodobne tam sa budú díleri snažiť predať látky, ktoré sú po novom u našich severných susedov zakázané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy