Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajti pri zásahu v osade použili služobnú zbraň. Osadníci tvrdia, že útočili policajti, tí to odmietajú
Zdielať na

Policajti pri zásahu v osade použili služobnú zbraň. Osadníci tvrdia, že útočili policajti, tí to odmietajú

PEZINOK / V rómskej osade v Pezinku bolo poriadne rušno. Medzi osadníkmi a políciou vznikol konflikt, ktorý sa skončil napadnutím mestských policajtov. Hliadka musela použiť služobnú zbraň. Ľudia z osady sa ale bránia, že konflikt spôsobili privolané hliadky.

Podľa obyvateľov osady mal celý konflikt vzniknúť pre zapálený oheň v osade. "Chlapci si tu pili pri ohni na asfaltovej ceste pili pivo. Prišli mestskí policajti, privolali si štátnych a začal rozruch," uviedol obyvateľ osady. 

Obyvatelia osady priznávajú, že konflikt medzi hliadkou, ktorá prišla na miesto a osadníkmi vznikol, no tvrdia, že iba verbálny. To, že mali fyzicky napadnúť policajtov odmietajú. "Policajti striekali do očí plyn. Ženy bláznili, odpadávali dole všetky. Aj chlapom aj ženám striekali," uviedla obyvateľka osady. 

"Môžem potvrdiť zásah záchrannej zdravotnej služby. Posádka na mieste ošetrila muža s reakciou na stres, ktorý odmietol prevoz do nemocnice. Na mieste bola aj maloletá osoba, jej zdravotný stav si ale ošetrenie nevyžiadal," uviedla hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. "Tie výstreli, čo tu zazneli. Jeden bol do vzduchu od štátneho policajta a jeden do zeme. Do jedenástej v noci si tú nábojnicu hľadali, ešte si to tam označovali. Hľadali ju a hľadali a dúfam, že ju našli, aby nemali nijaký dôkaz, že sa tu strieľalo. Toto ešte tak špekulantsky urobili," uviedol obyvateľ osady. 

Polícia má na celý incident iný pohľad a prípadom sa zaoberá ako útokom na verejného činiteľa. Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania mali byť osadníci v početnej prevahe a situácia sa stupňovala. Práve z toho dôvodu mali mestskí policajti použiť slzotvorný plyn a štátni varovné výstrely. "Vzhľadom na to, že prítomní nereagovali na výzvy policajtov, policajt v súlade so zákonom použil dva varovné výstrely do vzduchu. Použitie služobnej zbrane bolo zo strany nadriadeného vyhodnotené ako zákonné," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

O oficiálne stanovisko sme požiadali aj mestskú políciu v Pezinku. Tá sa k celej situácií zatiaľ nebude vyjadrovať. "V súčastnosti môžeme potvrdiť, že prípadom útoku na verejného činiteľa sa už zaoberá príslušný útvar v pôsobnosti okresného riaditeľstva policajného zboru v Pezinku. Vzhľadom na vykonávané procesné úkony poskytnutie bližších informácií nie je možné, nakoľko by to mohlo zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci. Akonáhle to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať," uvádza sa v stanovisku polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy