Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najkrvavejší masaker v dejinách. Ľudia si na strelca z Devínskej Novej Vsi pamätajú aj po 8 rokoch
Zdielať na

Najkrvavejší masaker v dejinách. Ľudia si na strelca z Devínskej Novej Vsi pamätajú aj po 8 rokoch

BRATISLAVA / Tridsiateho augusta uplynulo presne 8 rokov od brutálnych udalostí v Devínskej Novej Vsi. Za druhý najkrvavejší masaker v dejinách Slovenska bol zodpovedný nezamestnaný Ľubomír Harman. Zabil osem ľudí, viac ako 10 ďalších zranil a potom spáchal samovraždu.

Ľubomír Harman nezamestnaný 48- ročný muž, spustil pred ôsmimi rokmi v jednom z bratislavských panelových bytov streľbu. Zavraždil štyri ženy a 12- ročného chlapca. Ďalšieho muža potom zastrelil pri vchode. Posledná obeť sa snažila smrti uniknúť a vytvorila si doslova živý štít z nič netušiaceho Vincenta Fratriča. "Mal som tam samopal na prsiach, on ale nemal záujem mi ublížiť. Cez moje rameno strieľal na neho. Je to nočná mora, ktorá sa mi občas vráti. Nevedel som, či som mŕtvy alebo živý," opísal Vincent.  

Potom chodil strelec po ulici a strieľal všetko, čo sa pohlo. Jeho obeťou sa nakoniec stala aj žena, ktorá vyšla v nesprávnu chvíľu na balkón. Harmana spacifikovala streľbou na hrudník až polícia, a on sám sa následne strelil do hlavy. Na mieste bol mŕtvy. 

Ľubomír Harman bol, ako sa neskôr ukázalo, počas útoku pod vplyvom alkoholu aj drog. Vyšetrovanie takzvaného devínskeho masakru policajti ukončili v roku 2011. Trestné stíhanie zastavili kvôli smrti útočníka. Motív jeho streľby zostal dodnes neznámy. Ľudia žijúci v okolí na túto tragédiu nezabudli. 
"Bola to hrôza. Veľká hrôza aj pre obyvateľov tejto mestskej časti. Konečne sme sa cítili bezpečne a potom sa to tu stalo," vyjadrila sa jedna z obyvateliek mestskej časti. 

Po tragédii sa sprísnili pravidlá pre držanie zbraní a tisícky nelegálnych zbraní sa podarilo dostať pod kontrolu. 

Pozrite si reportáž o ďalšej masovej streľbe, ku ktorej došlo v Kanade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy