Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hodinové meškanie vlakov. V Štúrove sa vyliala kyselina dusičná
Zdielať na

Hodinové meškanie vlakov. V Štúrove sa vyliala kyselina dusičná

ŠTÚROVO / Nebezpečná žieravina spôsobila rozruch na železničnej stanici v Štúrove. Z prepravovanej cisterny unikala kyselina dusičná. Okolie museli uzatvoriť a evakuovali aj cestujúcich. Viaceré vlaky meškali takmer štyri hodiny.

​To, že na stanici, v ktorej stál nákladný vlak, sa niečo deje, si všimli ráno pred 8 hodinou. Spozorovali, že z jednej cisterny, plnej žieraviny sa dymí. Na miesto prišli hasiči a okolie v blízkosti cisterny uzatvorili.

"Príchodom na miesto udalosti sa zistilo, že to je kyselina dusičná," hovorí veliteľ zásahu Zsolt Kijanok. Keďže išlo o veľmi nebezpečnú látku, hasiči museli zasahovať v ochranných oblekoch.

V cisterne bolo okolo 55 tisíc litrov kyseliny dusičnej. Stanicu museli okamžite odpojiť od elektriny. Prieskumom hasiči zistili, že problém je v v cisterne. "Tá kyselina unikala cez prepúšťací ventil," povedal Kijanok. 

Táto udalosť spôsobila niekoľko hodinové meškanie viacerých vlakov. Napríklad aj toho, ktorý išiel z Budapešti do Prahy. Cestujúcich, ktorí tu na vlaku čakali, museli evakuovať. "HaZZ požiadal o zastavenie dopravy v okruhu 200 metrov od cisterny a ľudia boli evakuovaní do priestorov železničnej stanice," povedala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. Z vagóna cez ventil unikala žieravina iba mierne a kratšiu dobu. Vozeň z vlaku opatrne prestavili na inú koľaj.

Náklad patril prepravcovi z Poľska. Potom, ako dostali situáciu pod kontrolu a nehrozilo už žiadne nebezpečenstvo, železničná doprava bola po takmer 4 hodinách spustená. "V dôsledku tejto mimoriadnosti malo meškanie 6 vlakov, celkovo 460 minút," dodáva Pavlíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy