Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Experti zasahovali na skládke. Išlo o najdlhšiu obhliadku v histórii
Zdielať na

VIDEO: Experti zasahovali na skládke. Išlo o najdlhšiu obhliadku v histórii

HLOHOVEC / Polícia zverejnila zábery a fotografie z najdlhšej obhliadky miesta činu, akú kedy vykonali. Týkala sa prípadu protiprávneho uloženia nebezpečného odpadu v areáli odpadového hospodárstva Vlčie hory. Na obhliadke v blízkosti mesta Hlohovec pracovali enviromentálni kriminalisti a pracovníci odhaľovania nebezpečných odpadov.

Polícia uplynulé dni vykonala najdlhšiu obhliadku miesta činu v ich histórii. Tú vykonali v areáli odpadového hospodárstva Vlčie hory, ktoré sa nachádza blízko Hlohovca. Ich cieľom bolo identifikovať všetky druhy nebezpečného odpadu, ktoré tu boli protiprávne uložené. Nádoby boli naukladané na sebe, takže pri niektorých prišlo k poškodeniu a materiál z nich vytiekol. 

Zatiaľ sa nepotvrdilo, že by prišlo ku kontaminácii pitných zdrojov, či pôdy mimo skládky. Na skládke však znečistenie je. Blízke obyvateľstvo však ohrozené nieje. "Aktuálne je odobratých 743 vzoriek, predpokladáme, že do konca augusta by sa tento priestor dal skontrolovať celý. Určite tých vzoriek bude viac ako tisíc," skonštatoval Mário Kern, riaditeľ enviro kriminality. 

Policajti museli obhliadku vykonávať v noci, pretože poveternostné podmienky boli rizikom pre nádoby s tekutými nebezpečnými látkami. Použili pri tom rôzne ochranné prostriedky. Zistené informácie sú pre nich kľúčové, pomôžu určiť rozsah protiprávneho konania podozrivých. Vďaka obhliadke, ktorú vykonali, budú môcť teraz odpady bezpečne zlikvidovať. 

Začiatok skládky

Skládka Vlčie Hory funguje niekoľko rokov. No už v roku 2015 mal okresný úrad ako aj životné prostredie vydať zákaz navážať na skládku akýkoľvek odpad. No vtedajší majiteľ to odignoroval. Primátor mesta mal kvôli nebezpečnej skládke v júny tohto roka zvolať krízové zasadnutie a s problémom mal upovedomiť aj ministerstvo. S jej likvidáciou môžu začať až po získaní a vyhodnotení všetkých vzoriek. K podozrivým osobám sa polícia zatiaľ nevyjadruje.

Polícia pred pár mesiacmi zverejnila spolu so ŽSR video,  kde nasimulovali zrážku človeka s vlakom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy