Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
9 ROKOV PO. Baníci z Handlovej sú presvedčení, že za nešťastím sú konkrétni ľudia
Zdielať na

9 ROKOV PO. Baníci z Handlovej sú presvedčení, že za nešťastím sú konkrétni ľudia

HANDLOVÁ / Pred deviatimi rokmi, 10. augusta došlo v bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii. Zahynulo tam 20 banských záchranárov, ktorí tam prišli likvidovať požiar. Hodinu potom ako sfárali sa však v bani ozval výbuch. Chlapi nemali šancu na prežitie. Tí, ktorí to šťastie mali a vyfárali živí na povrch, majú dodnes ťažké sny a nedokážu zabudnúť.

"Tma, po pár sekundách som sa zdvihol, všade prach, vyzlieklo mi kabát, košeľu," opisuje zachránený baník Miroslav Masarik. Ten bol 10 augusta 2009 neďaleko epicentra výbuchu. Prežil a dodnes má všetko v živej pamäti.

"Najhoršie je to v noci, keď máte sny aj s kamarátmi a všetko to ide do tragédie, to je to najhoršie. Potom sa nedá spať," pokračuje Masarik. V čase výbuchu bolo v bani 29 chlapov, ktorí prišli likvidovať požiar. Deviati prežili, 20 banských záchranárov však zomrelo na mieste.

Spomínala aj Dana Hincová. Tá prišla o milovaného muža. Zomrel šesť dní pred oslavou svojej päťdesiatky. "Stále to mám v pamäti, s tým sa človek nikdy nevyrovná," rozpráva vdova Dana Hincová. 

Za výbuch sú podľa policajného vyšetrovateľa zodpovední traja riadiaci pracovníci hornonitrianskych baní. Stotožnil sa s ním aj sudca okresného súdu v Prievidzi. "Obžalovaní Ladislav Halbavý, Jozef Tatalák a Dalibor Richter sa uznávajú za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia," hovorí sudca z okresného súdu Trenčín. 

Sudca im vymeral 5,6 a osem rokov za mrežami. Odvolali sa a krajský súd v Trenčíne vrátil vec na opätovné prejednanie. Termín pojednávania ešte určený nebol. Miroslav Masarik je presvedčený o tom, že za tragédiu sú zodpovední konkrétni ľudia.

"Mali postupovať tí ľudia inak, mali baňu zatvoriť, mohlo to byť bez straty životov," dodáva zachránený baník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy