Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
K dispozícii sú 24 hodín denne a nájdu vám aj stratenú svokru. Slovenskí policajti v Chorvátsku riešia desiatky prípadov
Zdielať na

K dispozícii sú 24 hodín denne a nájdu vám aj stratenú svokru. Slovenskí policajti v Chorvátsku riešia desiatky prípadov

ZÁHREB / Stratila sa nám svokra. S takýmto oznámením sa obrátili na slovenských policajtov v Chorvátsku naši turisti. Po 24 hodinách pátrania ju našli. Vo vlaku domov. Toto je len jeden z prípadov, ktoré riešili naši policajti pôsobiaci pri Jadrane a to už 11. letnú sezónu. Samy však tvrdia - vďaka prevencii a medializácii je tých vážnejších problémov našťastie menej ako po minulé roky.

Zatiaľ čo si poniektorí si užívajú leto napríklad na bratislavskej Kuchajde, iní napríklad v Chorvátsku. Práve túto krajinu navštívi každoročne viac ako pol milióna slovenských turistov. Prítomnosť slovenskej polície pri Jadrane len vítajú. K dispozícii sú na telefóne 24 hodín denne. Našich policajtov spoznáte ľahko - majú slovenskú policajnú uniformu a ako jediní zo zahraničných policajtov aj naše služobné vozidlá, takže sú oveľa mobilnejší. Dokopy sa pri Jadrane vystrieda každú letnú sezónu 8 slovenských policajtov. Od začiatku tohtoročnej letnej sezóny riešili takmer 160 prípadov.

"Medzi ktorými bolo 45 krádeží, resp. strát dokladov, zadržaní boli traja naši občania v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou a boli nápomocní aj pri riešení štyroch prípadov úmrtí našich občanov," vysvetlil Martin Waldl, hovorca Prezídia PZ SR. V praxi to vyzerá takto. Poradiť sa prišiel s našou policajtkou v Crikvenici aj náš turista, ktorý si našiel za stieračom pokutu za nesprávne parkovanie. "Pokuta Vám bola udelená dnes ráno. To znamená, zoberiete si tento doklad , pôjdete na poštu, alebo do banky a zaplatíte len polovičnú čiastku z týchto 500,- kún. Pretože do troch dní keď zaplatíte pokutu, platíte len 50 percent," vysvetlila turistovi slovenská policajtka.

Ak v Chorvátsku stratíte alebo vám ukradnú cestovný pas, či občiansky preukaz, okamžite vyhľadajte najbližšiu policajnú stanicu, kde vypíšete potvrdenie o strate, či krádeži dokladu, pričom zaplatíte aj 20 kunový poplatok. Následne musíte kontaktovať naše veľvyslanectvo v Záhrebe alebo konzulárny úrad v Splite. "A samozrejme potrebujú zaplatiť správny poplatok 75 chorvátskych kún za vydanie náhradného cestovného dokladu," vysvetlila Miroslava Adamovič, ktorá je jednou zo slovenských policajtov pôsobiacich v Chorvátsku.

V prípade nehody by ste mali mať v aute tlačivo záznam o dopravnej nehode pre poistovňu. Ten vypíšu obaja účastníci. Ak došlo k vážnym zraneniam či škode vyššej ako 3990,- eur udalosť nahláste napríklad na čísle 112. "V tomto prípade požiadame príslušné policajné oddelenie, aby nám vydalo záznam o nehode. V chorvátčine "zapisnik o očevidu", ktorý bude vydaný následne do troch dní od zdokumentovania dopravnej nehody," tvrdí Adamovič.

Na slovenských policajtov sa môžu naši turisti v núdzi stále obrátiť na týchto telefónnych číslach. Osobne ich môžete stretnúť na severe v Crikvenici, alebo na Dalmácii v Trogíre. Dufame, že si dovolenku užijete bez problémov a so šťastným koncom. Tak ako to bolo napríklad v prípade nezvestnej svokry. "Tú nahlásil jej zať na polícii v oblasti Dalmácie, samozrejme, že tento prípad skončil so šťastným koncom," dodáva Adamovič. Svokra sa totiž našla živá a zdravá, akurát ,že vo vlaku na ceste domov na SLovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy