Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hoaxy sú v kurze aj na Slovensku. Zabrániť ich šíreniu nie je jednoduché
Zdielať na

Hoaxy sú v kurze aj na Slovensku. Zabrániť ich šíreniu nie je jednoduché

BRATISLAVA / Hoax je prevažne cez internet šírená správa, ktorá napriek svojej nezmyselnosti vyzýva na to, aby bola preposielaná ďalším ľuďom. V ostatnom čase sú hoaxy v kurze. K zdieľaniu rôznych nezmyslov na sociálnych sietiach sa pridali na Slovensku dokonca aj politici, či vplyvní ľudia. Zabrániť šíreniu takýchto správ nie je vôbec jednouché.

Hoaxy, teda falošné správy alebo jednoducho povedané klamstvá dokáže na sociálnych sietiach v priebehu niekoľkých hodín zdieľať obrovské množstvo Slovákov. V prípade niektorých správ ide o nemiestny žart hraničiaci s trestným činom šírenia poplašnej správy. 

"Polícia na sociálnej sieti pravidelne informuje o prípadoch, ktoré sú hoaxmi a zároveň verejnosť upozorňuje, aby neverili týmto informáciám, pretože sú nepravdivé," informuje policajný hovorca Martin Wäldl. 

Jedným z najmenej nebezpečných hoaxov je správa, ktorá sľubuje za každé zdieľanie fotografie alebo komentár peniaze pre choré či chudobné deti. Väčšinou by to "mal" zaplatiť milionár Mark Zuckerberg. Ak by tak bolo, pri toľkých zdieľaniach by rýchlo skrachoval.

"Pozor, ak stretnete dieťa - cudzinca s adresou v ruke, určite ho neodprevádzajte ho. V najlepšom prípade vás cudzinci okradnú." Takto znie jedna z mnohých správ šíriacich sa internetom. 

Podobných nezmyslov, do ktorých sú zapojené často deti a tí zlí sú cudzinci, utečenci, rómovia alebo v určitých prípadoch homosexuáli je neúrekom.

Všetko sú to nebezpečné klamstvá, ktoré už nemajú so žartom veľa spoločného. Ide skôr o správy, ktoré šíria strach a nenávisť voči rôznym skupinám ľudí. Nájsť šíriteľa takýchto správ nie je až taký problém. Ako je možné, že ľudia týmto bludom veria? Odpoveď je jednoduchá. Sú presvedčení, že všetko, čo je na internete, musí byť pravda. A to je chyba.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme. V tomto prípade ide o hoax o utečencoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy