Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smrť novorodenca vyšetril ÚVZ. Všetku vinu hádžu na moju ženu, tvrdí manžel rodičky
Zdielať na

Smrť novorodenca vyšetril ÚVZ. Všetku vinu hádžu na moju ženu, tvrdí manžel rodičky

BARDEJOV / Prípad smrti novorodenca v bardejovskej nemocnici, ktorému pri pôrode odtrhli krčnú chrbticu od lebky stále vyšetruje polícia. Rodičom sa už ale do rúk dostal výsledok Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Lekári podľa neho nepochybili a k poškodeniu plodu došlo už keď dieťatko nežilo. Rodičia sa s tým nemienia zmieriť a do boja s nemocnicou si už najali právnika.

Malo to byť ich druhé dieťa, na ktoré sa tešili. Všetko bolo v poriadku až do pôrodu, keď sa dieťatko zakliesnilo ramenami. Rodičia vinia zo smrti novorodenca aj miestnych lekárov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚVZ) dal ale za pravdu bardejovskej nemocnici. "Po neúspešných pokusoch o vybratie plodu, kedy bolo zrejmé, že plod je už mŕtvy, lekár v záujme záchrany života matky pristúpil k radikálnemu vybratiu plodu, počas ktorého došlo k jeho poškodeniu," uviedla Andrea Pivarčiová, hovorkyňa ÚDZS. 

​V oznámení z úradu sa manželia dočítali aj to, že pani Elena bola pri pôrode nedisciplinovanou rodičkou. Ona to priznáva, hovorí, že sa bála, ale aj to, že to bolo pred pôrodom. "Pásy som si dala dole. Sestrička ma hneď upozornila, že to sa nesmie, že sa môže dieťatko zadusiť. Po dvoch alebo troch minútach mi ich nasadila zase. Ale to je opísané, čo sa dialo 20 minút pred pôrodom," opísala situáciu Elena Januvová, rodička. 

Podľa zápisov doktorov v dokumentácii mala matka vstávať z postele a dávať nohy k sebe, čo podľa úradu mohlo prispieť k zhoršeniu situácie. Žena, pre ktorú to bol druhý pôrod v živote tvrdí, že to nebola pravda. "Ako môžete dať nohy k sebe, keď máte kontrakcie. To musíte veľmi tlačiť," povedala rodička. "Nemocnica sa chce očistiť. Teraz všetká vina padá na moju ženu," dodal manžel rodičky.

Manželia Januvovci si už najali právnika. Pre neho je to už druhý prípad, kde na druhej strane stojí bardejovská nemocnica. "Lekári, gynekológovia a pôrodníci  určite sa stretávajú s touto situáciou, že rodičky sú nedisciplinované a ako profesionál, myslím si, že musí zvládnuť túto situáciu," uviedol Pavel Labáth, právny zástupca manželov. 

"V prípade naďalej prebieha trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," informoval Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov. 

"Ja som pripravený si dať vypracovať aj súkromný znalecký posudok," dodal právny zástupca manželov. 

Úmrtia detí sú vždy najväčšou tragédiou. Len nedávno umrelo 5-ročné dieťa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy