Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nelegálne zamestnaných pribúda. Prichádzajú najmä zo Srbska a Ukrajiny
Zdielať na

Nelegálne zamestnaných pribúda. Prichádzajú najmä zo Srbska a Ukrajiny

KOŠICE / Národný inšpektorát práce zaznamenal alarmujúce čísla nelegálneho zamestnávania. Až polovica pracujúcich načierno boli muži zo zahraničia, ktorí vykonávali ťažkú fyzickú prácu. Pokuty sa od januára vyšplhali až na dva milióny eur.

Nelegálna zamestnanosť stúpla za posledný rok rapídnym tempom. Zamestnávatelia najviac zneužívajú obyvateľov Srbska a Ukrajiny. Inšpektori ich odhaľujú najmä na stavbách a v prevádzkach do deväť ľudí. "V prvom polroku roka 2018 evidujeme čísla, ktoré sú možno alarmujúce," uznal Karol Habina, generálny riaditeľ NIP. 

Kontroly prebiehajú takmer denne po celom Slovensku, napríklad aj v utorok v Košiciach. Drobné nedostatky zistili na jednej zo stavieb, ale nie tak podstatný ako zamestnávanie cudzincov. Podľa inšpektorov sú v tom vo väčšine ľudia zamestnaní načierno nevinne. Počas kontroly ni netušia, čo sa okolo nich deje. "Prichádzajú sem osoby s celými rodinami a majú záujem pracovať. Ide len o to, či narazia na zamestnávateľa, ktorý ich che zneužiť alebo nie," povedal Karol Habina.

Migráciu rodín z východu za prácou na Slovensku si vysvetľujú aj nedostatkom pracovnej sily. Práve títo zahraniční občania situáciu využívajú. "Robia tu Ukrajinci legálne cez firmu," uviedol Ján Gmitter, zamestnanec stavebnej firmy. "Dobrý murár ide do Čiech alebo do Nemecka, kde nezarobí štyri eurá na hodinu, ale zarobí oveľa viac," dodal zamestnanec. 

"Rizikové oblasti sú už dlhodobo analyzované, a ich výstupom je hlavne. Súvisí to aj s investíciami," povedal generálny riaditeľ NIP. Kontroly inšpektorátu budú pokračovať aj naďalej a o niektorých sa zamestnávatelia dozvedia vopred. "Aby tí,ktorí majú nízke legálne povedomie, tak mohli odstrániť pochybenia," dodal Karol Habina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy